Керівник Луганської військово-цивільної адміністрації Геннадій Москаль віддав розпорядження закрити єдиний пункт пропуску вантажівок та автобусів на окуповану частину Луганської області. За словами посадовця, він зробив це тому, що влада до сих пір не відреагувала на його прохання законодавчо врегулювати проблему перетину лінії розмежування.

Новину повідомляє «Преса України».

Перед тим, як рух заборонити, Москаль направив звернення до багатьох високопосадовців: Прем’єр-міністру України Арсенію Яценюку, головнокомандувачу Збройними силами України Віктору Муженку, Головы Верховної Ради України Володимиру Гройсману, Головы СБУ Валентину Наливайченка, в.о. голови Державної фіскальної служби України Максиму Мокляку та міністру МВС України Арсену Авакову.

В документі керівник Луганщини просив на законодавчому рівні врегулювати проблему перетину лінії розмежування. За його словами, існуючий тепер порядок перетину кордону території, підконтрольній українській владі на територію, підконтрольну окупантам, є дуже недосконалим, а в ряді точок взагалі є неконтрольованим. Проблеми з перетином лінії розмежування викликають різку критику громадськості, в томі числі місцевих жителів, стосовно силовиків, які здійснюють контроль перетину. Їх звинувачують в перевищення повноважень та корупції. Це в цілому провокує негативне ставлення місцевого населення до української влади.

«У мене, як у керівника військово-цивільної адміністрації, не залишається іншого виходу, як заборонити до законодавчого вирішення даного питання рух вантажного і автобусного сполучення через єдиний діючий на території Луганської області офіційний пункт пропуску Лисичанськ-Гірське-Золоте-Первомайськ. Це рішення є вимушеним і покликане звернути увагу на нереагування центральних органів виконавчої влади на законні вимоги Луганської обласної військово-цивільної адміністрації», - пояснив Москаль.

Щодо руху легкових авто та пішоходів через вищезгаданий пункт пропуску, то він не є забороненим і продовжуватиметься й надалі.

Нагадаємо, згідно слів експерта Володимира Полевого, українські підприємці, які ведуть торгівлю на окупованій території чи тільки постачають туди продукцію, отримують колосальний прибуток, який ніяк не оподатковується. І саме недосконалість контролю за перетином лінії розмежування дозволяє їм наживатися на війні.