Директор КП «Ласка» Богдана Новарчук, під час чергового засідання виконавчого комітету Луцької міської ради, яке відбулось 6 травня 2015 року, розповіла про складнощі, які виникають із реєстрацією домашніх тварин.

На переконання Новарчук реєстрація домашніх улюбленців допоможе знизити кількість безпритульних тварин у Луцьку, зупинити жорстоке поводження, контролювати їх народжуваність, подальшу долю, відслідковувати вакцинацію від сказу. Важливим моментом є те, що власник тварини нестиме відповідальність за тварину, її життя і здоров’я, та за безпеку оточуючих.

Механізм обраний міською владою для проведення реєстрації ніби простий – до реєстрації тварин залучили ветеринарів, ЖКП і ОСББ. А контроль за виконанням реєстрації поклали на плечі муніципальної дружини міста Луцька, яка мала б щомісяця здійснювати перевірки реєстрації в місцях вигулу собак.

Проте у здійсненні процесу реєстрації та контролю за ним виявилась низька проблем.

Комунальні служби не виконують належним чином покладені на них обов’язки – не завжди реєструють тварин, або направляють людей до КП «Ласка» для здійснення реєстрації. Через це комунальне підприємство отримало низку дзвінків обурених людей.

Луцькі ветеринари мотивують малу кількість зареєстрованих ними тварин свідомою відмовою їх власників. Деколи і самі лікарі нехтують процесом проходження реєстрації через те, що це займає робочий час, тоді як власникам тварин доводиться чекати у чергах. Тож міська влада збирається розглянути можливість позбавлення ветеринарів ліцензій на здійснення їхньої діяльності.

Член виконкому Юлія Сабатюк навела приклад того, як міська влада пів року нараховувала податок на утримання тварини людині, яка її не мала. Це сталось через те, що власник собаки, який звернувся до ветеринара, при реєстрації назвав неправдиву адресу.

В. о. начальника муніципальної дружини міста Луцька Юлія Сиротинська розповіла, що у відділі муніципальної дружини лише 12 працівників, які фізично неспроможні контролювати і вигул тварин у непередбачених для цього місцях, і їх реєстрацію. До того ж, на переконання членів виконкому, власники домашніх улюбленців навряд чи будуть брати на прогулянку із собою документ, підтверджуючий реєстрацію.

Всі ці факти не знайшли вирішення і лише обурили міського голову Миколу Романюка. Тож він дав доручення своєму першому заступнику Тарасу Яковлеву зібрати нараду із представниками КП «Ласка», муніципальної дружини, міліції, комунальних служб та знайти шляхи вирішення проблемних питань.