На орендованій ділянці у Старому Місті руйнуються старовинні підземелля. Подальшу долю історичної пам’ятки вирішували депутати міськради під час виїзного засідання з питань міжнародного співробітництва, інформаційної політики, молоді, спорту та туризму, - повідомляє Волинський інформаційний портал.

Земельна ділянка на вулиці Кафедральній, 13 перебуває в суборенді у підприємства «Луцькміськбуд». Протягом року оренда завершується, але обіцяного житлово-офісного центру у Старому Місті так і немає. Натомість на загородженій ділянці лежать купи сміття, в котловані – поцвіла вода, а старовинні підземелля руйнуються, не закриті нічим.

Директор державного історико-культурного заповідника «Старий Луцьк» Павло Рудецький розповів, що згідно з законодавством, забудовник уклав у 2012 році договір на проведення археологічних досліджень із ДП «Волинські старожитності». Відповідно будівництво призупинили, доки розкопки не завершаться.

Згідно з законом «Про охорону культурної спадщини», власник ділянки оплачує археологічні дослідження, що, власне, й зробив забудовник. Археологи опустилися на рівень підвалів, і роботи на ділянці зупинилися.

Із 2012 року жодні роботи не проводяться, адже забудовник стверджує, що не має коштів не тільки на археологічні дослідження, а й на саме будівництво. Отож, вже кілька років історична пам’ятка руйнується і припадає сміттям.

Депутати висловлювали думку, що підземелля варто законсервувати. Натомість начальник відділу охорони культурної спадщини Луцької міської ради Петро Троневич розповів, що консервувати підземелля не можна. Мовляв, підвали «самі себе законсервували» в процесі руйнації будинку (ще у 1944 році).

«Найкращий консервант - земля», - запевнив посадовець і додав, що котлован старої будівлі послужить котлованом для нової. А в підземеллі потрібно облаштувати спеціальний залізобетонний пояс і покласти плити. У результаті члени комісії вирішили звернутися до забудовника, аби той звільнив ділянку, а наступного орендаря зобов’язати відновити підземелля, а вже на них будувати свій об’єкт.