З волинських ФАПів зникли медикаменти. З такою інформацією до редакції інтернет-видання «Під прицілом» звернувся депутат Ратнівської районної ради Володимир Ярмошук. За словами обранця громади, чи то фіскальні органи доволі своєрідно трактують законодавство, чи то в самій нормативно-законодавчій базі є суперечності, але факт залишається фактом – мешканці сіл не мають можливості придбати необхідні ліки в місцевих фельдшерсько-акушерських пунктах, натомість змушені купувати їх лише в аптеках, яких на території району практично ніде й немає, окрім райцентру.  

Суть проблеми проста: чинна нормативно-правова база, зокрема Цивільний кодекс, дозволяє аптекам на підставі договорів доручення передавати ліки на реалізацію сільським ФАПам, натомість Податковий кодекс розглядає такі пункти продажу як відокремлені підрозділи аптек, які для реалізації лікарських препаратів нібито повинні отримувати дозвільну документацію. Окрім того, серйозну проблему становить робота розрахунково-касового обладнання – податківці вимагають його звіту в онлайн-режимі, а уявіть собі роботу інтернет-модему на касовому апараті в поліському селі – то негода знеструмила ФАП, то телефонна мережа працює з перебоями. 

Директор Державного виробничо-торгового підприємства «Волиньфармпостач» Михайло Півнюк розповів, що проблеми з’явилися в лютому – після запровадження змін до Податкового кодексу. За його словами, тепер продавці ліків змушені переукладати договори з ФАПами, що й викликало дефіцит ліків. 

Головний лікар Ратнівського районного Центру первинної медико-санітарної допомоги Людмила Терещук повідомила інтернет-виданню «Під прицілом», що вже понад півстоліття фельдшерсько-акушерські пункти реалізовували медикаменти на підставі двостронніх договорів з ДВТП «Волиньфармпостач». Тепер же зміни в законодавстві унеможливлюють таку схему співпраці. Аби не позбавляти селян можливості бодай якось отримувати необхідні медпрепарати, постачальники пропонують проект тристороннього договору між представниками ФАПів, постачальниками ліків та Центром первинної медико-санітарної допомоги. 

Волинські постачальники ліків запевняють, що вони вже зверталися до Міністра охорони здоров’я та до керівників області. Але виходить так, що доки влада орієнтується на бюрократичні приписи, селяни, зокрема літні чи з обмеженими можливостями, для яких поїздка по ліки в райцентр почасти надто складна, залишаються наодинці з власними проблемами.