Голова кредитної спілки Олена Вавілова уже майже рік перебуває на лаві підсудних за фінансові оборудки. Окрім шахрайства в особливо великих розмірах та вчинених у складі організованої злочинної групи, жінку звинувачують у проведенні коштів вкладників «поза касою».

Отже скандальна кредитна спілка «Кредит плюс» була заснована ще 10 років тому і спочатку мала статус громадської організації. За час своєї діяльності організація мала як вкладників, так і позичальників.

Втім у тому ж таки 2004 році Держкомісія з регулювання ринків фінансових послуг в Україні проводила перереєстрацію подібних об’єднань, а тому громадська організація «Кредит-Плюс» стала кредитною спілкою та ще й у формі приватної власності.

Відповідно і люди, які були членами громадської організації повинні були перезаключити договори і вже будучи в статусі членів кредитної спілки, люди повинні були робити певні внески в організацію.

«У нас неважливо було чи ти кредитор, чи ти дебітор – кожен член кредитної спілки повинен був платити вступні внески, пайові і так далі», - розповідала під час одного з судових засідань голова правління кредитної спілки Леся Вавілова.

Однак уже за три роки, а точніше у 2007 році національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг позбавила спілку «Кредит плюс» ліцензії на проведення фінансових операцій.

Тоді вкладники запідозрили щось неладне і раз-по-раз запитували Олесю Вавілову як працює спілка без відповідної на те ліцензії, натомість пані Вавілова постійно намагалася заспокоїти членів спілки «Кредит плюс», мовляв із дня на день організація отримає необхідні дозвільні документи.

Так тривало ще два роки, аж поки одна із вкладниць не звернулася до правоохоронних органів із заявою про шахрайство.

Слідом за жінкою ще кілька людей звернулися до міліції зі скаргами на те, що кошти, які вони вкладали протягом років як депозити, вони не можуть повернути.

З тих пір правоохоронні органи взялися перевіряти і саму спілку, і її керівництво. І лише в листопаді минулого року обвинувальний лист з прокуратури Волинської області надійшов до Луцького міськрайонного суду.

Спочатку справу розглядав суддя Михайло Квятковський одноособово, однак віднедавна справу слухає ціла колегія.

Сама ж Леся Вавілова на судові засідання приходить у супроводі свого адвоката і будь-що заперечує свою вину, в інкримінованому їй шахрайстві.

Однак 12 потерпілих по справі все-таки намагаються повернути свої кошти, а дехто навіть просить і компенсацію за моральні страждання.

В ході судового слухання озвучили суми неповернених коштів у розмірі 20 000 гривень, 203 551 гривня, 81 300 гривень, 102 000 гривень, 4 600 гривень, 151 000 гривень, 187 000 гривень та 259 000 гривень.

Крім того, сьогодні стало відомо, що прокуратура встановила факт проходження коштів вкладників «поза касою». Про це свідчила і одна з потерпілих, яка розповіла, що робила вклад у спілку в розмірі 20 000 гривень – 17 000 з яких затверджені касовим ордером, а 3 000 Леся Вавілова взяла особисто.

Зауважимо, що уже майже всі свідки по справі допитані та всі матеріали зібрані, однак розгляд справи не можуть завершити без допиту голови спостережної ради А.С. Саганюк. Суддя навіть виносили окрему ухвалу про її примусовий привід до суду, однак жінка на слухання так і не прийшла.

Тож зовсім скоро Луцький міськрайонний суд вирішить долю і самої Лесі Вавілової, і десятка вкладників, які ще сподіваються повернути собі кошти. А ми в свою чергу слідкуватимемо за розвитком подій та будемо їх висвітлювати у подальших публікаціях.