Прокурор Волинської області Дмитро Чепіжак розповів про стан розслідування провадження за фактом використання міліцією світлозвукових гранат під час штурму протестувальниками приміщення УМВС України у Волинській області 19 лютого 2014 року.

Про це стало відомо під час прес-конференції  Прокурора Волинської області.

Дмитро Чепіжак розповів, що в ході розслідування провадження було проведено понад 150 слідчих дій. Було встановлено, що працівникам міліції підрозділів «Беркут» та «Сокіл», які виконували обв’язки з охорони громадського порядку, видавались світло-шумові гранати задля захисту будівлі УМВС.

За словами Чепіжака, колишній начальник Волинського УМВС Терещук намагався провести перемовини з мітингувальниками, однак вимоги, які поставили активісти здались екс-очільнику Волинського УМВС неприйнятними. Значна кількість людей вимагала пустити їх до приміщення управління, яке є режимним об’єктом, та у якому зберігається зброя, речові докази і таємна інформація.

Виправдовуючи дії міліції Дмитро Чепіжак розповів, що особи які намагались захопити приміщення були озброєнні бейсбольними битами, металевими ломами та камінням. Тож він запропонував присутнім журналістам і представникам громадських організацій подивитись відео «на якому все видно».

Після перегляду відео головний прокурор сказав, що на відео чітко видно, що акція досить не мирна, а тому застосування працівниками міліції спецзаходів, передбачених Законом України про міліцію, є виправданими.

Слідством було встановлено, що світло-шумові гранати у день штурму видавались працівникам міліції, проте кому саме дали гранати - слідству встановити не вдалось. Засоби спец захисту були залишені на території Волинського УМВС коли, після повторних перемовин Терещука з активістами, працівники міліції полишили приміщення. Мовляв всі докази були знищені самими мітингувальниками.

Тож новий очільник Волинської прокуратури підсумував, що враховуючи цю обставину, та вищезгадані права і повноваження в рамках яких діяла міліція, справу закрито за відсутності складу злочину.. Нагадаємо, нещодавно його було звільнено з посади начальника УМВС Київської області.