Чергова бездіяльність місцевої влади знову потрапила в поле зору міської прокуратури. Десятки маленьких лучан із особливими потребами не можуть відвідувати заняття в Палаці учнівської молоді Луцька через відсутність пандусу. Прокуратура міста назвала такі дії порушенням прав дітей інвалідів і подала на міську раду до суду з вимогою визнати бездіяльність влади незаконною. Також прокуратура вимагає зобов’язати міську раду облаштувати пандус.

Зауважимо, що у Луцьку проживає майже півтисячі дітей-інвалідів, з яких більшість займається у ПУМі. Однак через те, що дітям важко дістатися до Палацу учнівської молоді, а потрапити до самого приміщення й поготів, діти змушені шукати собі альтернативу – ходити до інших гуртків, де немає проблем із тим, як дібратись до робочого класу.

Батьки діток з особливими потребами часто зверталися до прокуратури міста зі скаргами на відсутність пандусу біля корпусів ПУМу та на бездіяльність влади. Тоді прокуратура міста скерувала запит до Луцькради з питаннями чи передбачене на цей бюджетний рік зведення пандусів біля цього закладу.

З відповіді міської ради вбачається, що кошти передбачалися на ремонт Палацу учнівської молоді, однак про облаштування пандусів ніде не зазначено, а тому такі дії міськради прокуратура розцінює як бездіяльність. За словами представника прокуратури, спочатку міський голова дав відповідь про те, що кошти на встановлення пандусів не виділялися, однак до кінця 2015 року їх можна буде облаштувати за позабюджетні кошти.

Зауважимо, що майже два місяці тому міський голова Микола Романюк пообіцяв виділити на ремонт ПУМу майже 5 000 000 гривень, однак, виходить що і в цій чималій сумі не перебачено кілька тисяч гривень на пандуси.

Разом з тим, в ході судового розгляду стало відомо, що через кілька днів після того, як прокуратура направила позов до суду, в стінах закладу відбулася робоча нарада за участі міського голови Миколи Романюка представників гензабудовника Управління капітального будівництва міськради, генпідряника «Луцьксантехмонтаж №536 та директора Палацу Степана Сидорука. На зборах вкотре піднімали питання облаштування комфортного, а головне безпечного заїзду для дітей інвалідів.

Одразу після зустрічі, запевняв у суді Степан Сидорук, міський голова видав розпорядження про встановлення необхідний пандусів. На підтвердження цього, представник Управління освіти Луцької міської ради надала документи, в яких зазначено, що генпідрядник повинен буде встановити пандус до 1 жовтня 2015 року.

Однак чи поштовхом для цього став позов міської прокуратури - не відомо.

Тож, наразі представники управління освіти та Палацу учнівської молоді переконують, що всі роботи будуть завершені до 1 жовтня 2015 року. Втім справу таки слухають у суді. Наразі головуючий по справі суддя Русла Денисюк оголосив перерву у слуханні для того, аби дати можливість сторонам надати усі необхідні документи.