Унікальна ботанічна пам’ятка у Луцьку - Лесин Ясен може загинути. За деревом, біля якого, згідно історичних даних, свого часу відпочивала ще маленькою Лариса Косач, зараз ніхто не доглядає як належить. Мало того, б’ють на сполох краєзнавці, його давно не обстежували. Біля ясена немає ніякого паркану, і натомість можна побачити багато сміття. 

Якщо підійти близько до дерева, можна розгледіти, що ясен просто всихає. Ззовні він виглядає гарно, а всередині - порожнина. Дупло запхане порожніми пачками з-під цигарок, пляшками з-під пива та усіляким сміттям. 
Чи рятуватимуть дерево і у який спосіб це будуть робити, ми запитали в начальника відділу екології у Луцьку Анатолія Гламазди. Нас цікавило чи взагалі ще можна зберегти дерево, і чи виділяються хоч якісь кошти на догляд за Лесиним Ясеном. 
Коли журналісти зателефонували до чиновника з цими питаннями, він нам досить емоційно заходився пояснювати, що Ясен гине, а він цьому зарадити не в силі.
«Це дерево гине, з ним нічого не можна зробити, воно старе... Я не розумію, що ви маєте на увазі, як перевірити стан дерева?! За якими стандартами?! Мені що, дірку в ньому просвердлити?! З міського бюджету у травні 2014 року було виділено 10 тисяч гривень на виготовлення і встановлення нових табличок для об’єктів природозаповідного фонду, і в тому числі, Лесиного Ясена. Ще виділено 20 тисяч гривень цього року на підтримання семи об’єктів природозаповідного фонду», - прокоментував Анатолій Гламазда. 
Це ж скільки табличок потрібно було виготовити аж на 10 тисяч гривень? Які ще об’єкти охороняє луцька влада, головний еколог міста теж не уточнив. 
За словами представника Комітету захисту національної спадщини і краєзнавця Ігоря Левчука, Лесин Ясен взагалі ніяк не оберігається, і ніхто за ним не дивиться. 
«Це величезна пам’ятка, яка стоїть не огороджена, не доглянута. Мало того, при одному з засідань пан Троневич (нач. відділу охорони культурної спадщини ЛМР, - ред.) сказав взагалі зрізати це дерево, тому що не доведено, що це те дерево яке любила Леся Українка, і під яким вона писала вірші», - обурений краєзнавець.
Як розповів Ігор Левчук, з цього Ясена дуже познущались, свого часу його навіть підпалювали, але підпал вдалося загасити. Після того випадку дерево й почало хворіти, і його потрібно було вже тоді починати лікувати. Втім, міська влада нічого не робила і не робить. Так насправді всередині цього Ясена вже є дупло. Але це все виліковується, стверджує фахівець. 
«Для цього потрібно викликати екологічну комісію, щоб вони визначили який стан дерева і призначили курс лікування. Але наша влада не знає навіть які міри потрібно вводити для збереження ботанічної пам’ятки Луцька, тоді варто задуматись, чи гідні ті начальники які сидять на цих посадах оберігати екологію, і культурну спадщину Луцька, якщо вони взагалі не виконують свою роботу і не знають мінімальних азів своєї професії», - розмірковує краєзнавець.
Ігор Левчук давно переймається темою збереження старої частини Луцька загалом, а тому й розповідає, що владці роками нічого не роблять для покращення чи підтримання Старого міста, а просто будують свій бізнес на екології. Чоловік готовий навести тисячу прикладів. 
«А на рахунок табличок, які поставили в старому місті, то вони не варті такої ціни. І взагалі, невже таблички це головне? Вони нічого не рятують! Головне те, як дивиться міська влада за культурною спадщиною. В Луцьку багато пам’яток, присвоєних Лесі Українці, скоро буде річниця, і що ми бачимо? Чиновники піаряться , будуть вкладати гроші в різні п’янки, гулянки, а в саму пам’ятку ні копійки не вкладають. Такі реалії нашого життя», - каже Ігор Левчук. 
Більшість лучан обурені тим, що біля ботанічної пам’ятки немає паркана, і охоче просять міську владу зробити щось для збереження цього знаменитого дерева, яке є тільки у Луцьку. Вони хочуть щоб пам’ятка збереглась, щоб це дерево побачили їхні діти і милувались туристи. Інша частина лучан навіть не знають де знаходиться Лесин Ясен. 


У місті дерево називають Лесин Ясен, бо біля нього відпочивала та писала вірші знаменита письменниця Леся Українка. Вік цього дерева становить 225 років. Лесин Ясен являється – ботанічною пам’яткою природи. Воно знаходиться в старому місті, і неабияк доповнює загадкове місце у Луцьку. Це одне з найбільших Ясенів в Україні. І воно займає велике місце у серці лучан.