Шквал коментарів та суперечок у мережі Фейсбук викликало повідомлення міського голови Луцька Миколи Романюка про відкриття 23 серпня пам'ятного знака «Волинським Героям Майдану» на меморіальному комплексі «Вічна Слава». Не всі лучани згідні з проектом пам’ятника та з сумою, яку планують витратити на його встановлення. Зі слів багатьох лучан, встановлення такої дороговартісної скульптури не на часі.

Зокрема у дописі міського голови йдеться:

«23 серпня цього року на Луцькому Меморіалі Слави планується відкрити «Меморіальну Стелу Волинським Героям Майдану» та надмогильний пам'ятник Герою України Василю Мойсею.

До мене звертаються лучани та бізнесмени з проханням надати банківські реквізити для перерахунку коштів на спорудження даної Стели та надмогильного пам'ятника.

Вартість даного проекту в межах 1,04 млн. грн. На сесії міської ради виділено 800 000 грн.»

 

Як повідомлялося раніше, створення скульптурного об’ємного ростового зображення Василя Мойсея, яке буде виконано в бронзі, заввишки 2,2 метра, коштуватиме 120 тисяч гривень. Створення барельєфних постатей волинських героїв Майдану та декоративної колони увінчаної українки — 230 тисяч гривень. Зняття форм і формування гіпсових моделей коштуватиме ще 50 тисяч гривень Відлив у бронзі скульптурної композиції обійдеться в 350 тисяч гривень. Створення стели з граніту — 100 тисяч.

Нагадаємо, встановленню стели передував конкурс, який відбувався кілька разів. Зрештою, найліпшим визнали проект пам’ятника за авторством Ірини Дацюк. Таке скульптурне рішення погодила і родина загиблого. Таким чином, це буде надмогильний пам’ятник з продовженням у вигляді стели, на якій будуть викарбувані імена, фото волинян, які загинули на Майдані.

Проте у соцмережі розгорілася жвава дискусія стосовно цього питання.

Зокрема у дописі користувачок Ольги Матвіїви-Тригуб та Тетяни Дубовської йдеться про те, що ціна встановлення пам’ятника занадто висока, і чи не пропонував хтось встановити стелу за меншу ціну.

Своєю чергою Роксолана Толочко-Манукян гостро розкритикувала і сам проект пам’ятника і його вартість:

«Робота-просто жахливий несмак! А які роботи ще приймали участь у конкурсі? Хай громада обирає, бо цей просто ганьба. І головне - чи на часі зараз такий доргий пам’ятник ставити - скільки допомоги потрібно нашим хлопцям на війні?».

«Може я не компетентний, але 1 лимон це що, просто таке хаха, мені здається можна зробити дешевше набагато, а тим більше є багато різних невідкладніших справ ніж пам’ятник, діти - сироти наприклад, ветерани АТО та їхні сім"ї, каліки, про яких ніхто не згадує і т.д. Слава Україні!!!!», - пише ще один лучанин Валерій Тецький.

Користувач Наталія Деречунська, вважає таке рішення є не чим іншим, як відмиванням грошей:

«Це відмивання грошей, що не ясно. Якщо підприємці не знають куди гроші для допомоги перерахувати, то можу підказати! Самооборона, Автомайдан, Афганці... це ті, хто реально допомагають, зачасом ризикуючи і власним життям. 81, 128, 93 бригади, блокпости, аптечки... а тут стелла... хлопці померли за неї?!»

Як висловив припущення один з дописувачів Юрій Шкитерів, який з його слів сам займається виготовленням пам’ятників, така стела коштуватиме максимум 50 тисяч.

 

«Мертвим потрібна молитва, а не 1,1 млн. на стелу. Коли ж міська влада почне рахувати обдумано, Власні кошти б так не транжирили», - додає ще одна дописувачка Наталія Климко у соцмережі.

 

Проте є й лучани, які вважають рішення луцьких владців аргументованим та доцільним. Так, Інна Чернишевська пише у соцмережі:

«Вам просто не зрозуміти людей які втратили на війні своїх близьких, моя донька приходить до цих фотографій і стає на коліна, бо там фото ії брата».

Між тим своє здивавання рішенням про виділення такої кругленької суми з міського бюджету висловила і волонтерка Вероніка Федосова-Цибульська: 

«За «дивним збігом обставин» - рішення про виділення такої суми грошей на цей пам"ятник розглядалось на тій самій сесії, що й питання про виділення 400 тис. гривень з місцеіого бюджету на паркан навколо гицельської установи КП «Ласка» . При чому - про два таких феєричних рішення про виділення немаленьких сум з місцевого бюджету громадськість дізналась пост-фактум».

Між тим користувач Волинь-Таймс на сторінці Збережемо древній Луцьк відверто критикує ініціативу градоначальника: 

«Комсомольці пруть як танк... Тупість і нахабство вражає... Ну хай в себе в Зміїнці під хатою таке чудо поставить... Красіво ж...((((»

Отож, питання доречності та естетики цього пам'ятника, принаймні серед громади Луцька, досі відкрите. Між тим чи встигнуть в казні Луцька відшукати потрібні кошти, зібрати достатню суму благодійних внесків і відкрити пам'ятний знак на Меморіалі - стане видно через вже півтора місяця.