Із генеральним директором ДК «Укрторф» Андрієм Озерчуком мав сьогодні коротку зустріч голова облдержадміністрації Володимир Гунчик. Зрозуміло, що обговорювали перспективи ДП «Волиньторф», - інформує прес-служба Волинської ОДА.

- Слід бути реалістами й усвідомити, що, враховуючи ситуацію із шахтами, «Волиньторф» все одно піде під приватизацію, навіть якщо зараз і відсутній відповідний документ, – зауважив Володимир Гунчик. – Тому треба бути готовими до цього процесу.

Відтак, відповідно до бачення голови облдержадміністрації, є два варіанти розвитку ситуації в подальшому: прохати у держави передати підприємство у комунальну власність або ж розпочати процес корпоратизації. Що ж до першого, то тут – чимало запитань, пов’язаних із наявними на ДП боргами, про які доведеться думати тутешній владі.

- Виставити на торги? Я категорично проти, – наголосив голова облдержадміністрації. – Бо це означає: купити і знищити. А область втратить можливість переробляти запаси торфу, що є на 100 років. Тому одразу відкидаю такий варіант. Мені імпонує корпоратизація: держава залишає за собою частину впливу, а ми шукаємо інвестора. Серйозного. Поступово держава передає відсотки інвестору. Але процес корпоратизації відкриває можливості для місцевої влади, яка від імені держави може працювати з інвестором. Поки останнього немає. Та, якщо він з’явиться, ми повинні щось йому показати й розказати. Саме тому облдержадміністрація звернулася з проханням у Міністерство інфраструктури України провести на підприємстві аудит й отримала погодження.

Тож аудит, котрий проведуть на ДП «Волиньторф», до речі, за участі представника від «Укрторфу», має фактично стати реальною оцінкою цього проекту. Мовляв, питання не стоїть у тому, що зроблено, натомість необхідна інформація, аби чітко окреслити перспективи.

- Ми підтримуємо вашу позицію, – повідомив Андрій Озерчук. – Вона абсолютно нормальна і конструктивна. Добре, що напрацювали спільне бачення.

На завершення голова облдержадміністрації додав: важливо сформувати конкретну стратегію, позаяк питання надзвичайно важливе для краю й вимірюється не лише функціонуванням підприємства, й розвитком промислового потенціалу, зайнятістю населення та, звісно, енергетичною безпекою.