За інформацією Володимир-Волинської об’єднаної податкової інспекції майже мільйон 800 тисяч гривень земельного податку надійшло в місцеву казну княжого краю за п’ять місяців цього року А якби податок за землю сплачувало, скажімо, і підприємство «Юнком Трейд», то ця цифра була б значно більшою.

На 44-ій сесії Володимир-Волинської міської ради депутати підрахували: земельна ділянка, на якій знаходяться споруди підприємства, придбані три роки тому у ВАТ «Родючість», - понад 22 тисячі квадратних метрів. А це щороку приблизно 70 тисяч гривень можливого податку.

Обговорення питання зміни цільового призначення ділянки під час 44 сесії Володимир-Волинської міської ради

Мати нерухомість на так званій «нічийній землі», мабуть, є певним розрахунком бізнесмена Миколи Юнака. Придбані приміщення — напівзруйновані, і великої цінності не становлять. Тому, вочевидь, власник доки накопичував кошти на новий проект - майбутній комплекс з переробки сої і ріпаку, тож і вирішив зекономити на земельному податку.

Микола Юнак з 20 років у бізнесі, тому всі його плюcи і мінуси знає не з чужих уст. Кажуть, що, очоливши Нововолинську фабрику «БРВ-Україна», вирішив перехитрити навіть польських партнерів. Але західні інвестори та засновники фірми виявилися пильнішими: провели аудит, перевірили, знайшли зловживання посадою директора у власних інтересах, значну розтрату коштів і звільнили Миколу Петровича з підприємства.

А в 2014, відчуваючи економічну кризу, що на той час поглинала фактично весь український бізнес, Микола Петрович поспішив вийти, чи, як стверджують обізнані люди, втекти зі складу засновників і «Гербор-Холдінг», забравши мільйонну компенсацію. Кошти Микола Юнак залучив у розвиток власного бізнесу: фірми «Захід Трейд» та Юнком-Трейд», зайнявся сільським господарством на землях Володимир-Волинського та Любомльського районів, придбав нерухомість у «Родючості».

Іміджеве фото Миколи Юнака перед виборчою кампанією 2014. Видання Нововолинськ Діловий

Місцеві розповідають і про членство у Партії регіонів та постійне фінансування політсили Януковича, що й допомогло Миколі Юнаку отримати в оренду на 25 років 14 253 гектари лісу. Сьогодні він - засновник лісового товариства «Ішів», найбільший в області орендар лісів. Варто додати, що ці мисливські угіддя впираються в кордон з Польщею…

Подейкують, що і цього разу Микола Юнак вирішив вкотре обійти закон і зберегти власні гроші. Але недооцінив Микола Петрович депутатів Володимир-Волинської міської ради. Вочевидь, розраховував на те, що на сесії приймуть рішення про оренду чи постійне користування землею гамузем серед інших питань. «Може б так і вийшло три роки тому, коли при владі були його однопартійці та люди, які постійно їздили з ним на «чорні» полювання, відпочивали у лісових будиночках лісництва», - розмірковує один з місцевих депутатів.

Але час змінився. Затягнувши з подачею документів на оренду, прорахувався Микола Юнак. Депутати прийняли розумне рішення: відтермінували розгляд поданих документів до вирішення підприємцем усіх спірних питань.