Нещодавно Уряд ухвалив новий законопроект про те, що тепер тарифи повинні бути економічно обґрунтованими, а Яценюк навіть робив заяву про те, що українці занадто мало платять за квитанціями.

З цього випливає, що навіть субсидування не врятує простих громадян, і незабаром треба очікувати нового підвищення тарифів. За словами експертів, новий стрибок може відбутися восени, коли розпочнеться опалювальний сезон, - передає Вusinessua.

Новий законопроект передбачає повну заборону на встановлення тарифів, які будуть нижчими від тих, що економічно обґрунтовані. Це означає, що рано чи пізно українцям доведеться платити «по-європейськи». Коли уряд наблизить тарифи до європейських, поки невідомо, але, найімовірніше, підвищення буде проходити повільним темпом. Всі встановлені тарифи будуть перевірятися у судовому порядку, також в суді будуть вирішуватися сеперечки. До липня 2017 року в Україні необхідно вжити заходів щодо відшкодування різниці в тарифах в повному обсязі. Перегляд тарифів торкнеться абсолютно всього: і гарячої води і опалення, і теплової енергії. Законопроект був прийнятий за тиску МВФ на Україну. В МВФ заявили, що наша країна зможе отримати новий транш тільки після прийняття проекту. Судячи з усього, «обмін» виявився не рівноцінним, і відповідати за помилки уряду знову доведеться простим громадянам.

Закон стане вигідним не для споживачів, а для держави і підприємств, що надають комунальні послуги населенню. По-перше, Уряд таким способом скорочує державні витрати, які пов'язані з компенсаціями для тих, хто надає послуги населенню. По-друге, законопроект підтримує інтереси всіх організацій і підприємств, що забезпечують громадян водою та опаленням. За словами Уряду, компанії ЖКГ не повинні працювати собі в збиток, і всі послуги повинні відшкодовувати свою собівартість.

Проект буде відстоювати тільки вигоду для підприємств, а українцям доведеться знову тугіше зав'язати пояси, адже раніше ми вже попереджали, що про зовнішній борг України має думати не тільки уряд, але й прості громадяни, які теж будуть «брати участь» у погашенні боргів. Багато питань викликає поняття «економічно обґрунтований тариф». Розрахувати ці тарифи не представляється можливим, оскільки в законопроекті нічого не сказано про те, як визначається формула розрахунку цих тарифів.

Основний акцент у новому проекті зробили на теплопостачання і гарячу воду, тому підвищення тарифів найімовірніше буде на початку опалювального сезону, приблизно в жовтні-листопаді цього року.