Волинян закликають вступати до лав Збройних Сил України, аби стати на захист суверенітету держави. Про це йдеться в зверненні військового комісара Луцького об’єднаного міського військового комісаріату підполковника Василя Худика, - пише Волинський інформаційний портал.

«Добровольці – мотивовані та патріотично налаштовані громадяни. Такі громадяни України, відразу після призову на військову службу, офіційно набувають статусу військовослужбовця.

Людина, яка добровільно звернулася до військового комісаріату з проханням бути призваним на військову службу, має пріоритетне право на вибір військової частини, де він має в подальшому проходити службу з відповідного переліку військових частин. Якщо доброволець має письмове клопотання командира тієї військової частини, де він має бажання проходити службу, то цей громадянин направляється безпосередньо до конкретного місця служби!

Звичайно, що після призову доброволець, як і всі військовослужбовці, підлягає грошовому забезпеченню і користується всіма пільгами, що передбачені чинним законодавством для військовослужбовців Збройних Сил України та інших законних військових формувань нашої держави», – йдеться в зверненні.

Грошове забезпечення військовослужбовців залежить від відповідного військового звання та посади, на яку військовослужбовця призначено в військовій частині. При нарахуванні розміру грошового забезпечення також враховуються вислуга років. До прикладу, місячне грошове забезпечення щойно призваного до лав війська становитиме не менше 2,340 тисячі гривень, командира відділення – 2,837 тисячі гривень, а командира взводу (лейтенанта) – 3,800 тисячі гривень.

Винагорода за безпосередню участь в АТО нараховується в розмірі 100 відсотків місячного грошового забезпечення. Розмір винагороди визначається, виходячи з розміру посадового окладу, окладу за військовим званням та щомісячних додаткових видів грошового забезпечення постійного характеру, але він не має становити менше, ніж три тисячі гривень за повний місяць перебування в АТО. Якщо менше одного місяця – сума винагороди визначається пропорційно дням участі військовослужбовця, виходячи з розміру його місячного грошового забезпечення, але не менше трьох тисяч гривень. На сьогодні грошове забезпечення військовослужбовця, який бере участь в АТО, має становити не менше 5,700 тисячі гривень, командира відділення – 6,780 тисячі гривень, командира взводу (лейтенанта) – 9,360 тисячі гривень, командира батальйону – 13,917 тисячі гривень.

Окрім того, в випадкуприйняття добровольця на військову службу за контрактом, для нього передбачена одноразова грошова допомога у наступному обсязі: особам рядового складу – вісім мінімальних заробітних плат; особам сержантського і старшинського складу – дев’ять мінімальних заробітних плат; особам офіцерського складу – десять мінімальних заробітних плат.

Нагадаємо, що мінімальна заробітна плата на сьогодні становить 1,218 тисячі гривень!

Також, військовослужбовцям, які були призвані на військову службу за призовом у зв’язку з мобілізацією та звільняються зі служби після прийняття рішення про демобілізацію, виплачується одноразова грошова допомога в розмірі чотири відсотки місячного грошового забезпечення за кожний повний календарний місяць служби, але не менш як 25 відсотків місячного грошового забезпечення.

Відповідно до постанови Кабміну від 31 січня 2015 року № 24 «Про особливості виплати винагород військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу в особливий період та під час проведення антитерористичних операцій», яка набула чинності на початку лютого поточного року, учасникам АТО встановлені винагорода за безпосередню участь в АТО та додаткові винагороди. Додаткові винагороди виплачуються за успішне виконання бойового завдання на з’єднання, окрему військову частину або установу в розмірі від 61 до 365 тисяч гривень.

За безпосередню участь у бойових діях військовослужбовцям сплачується 1000 гривень за добу безпосередньої участі у вогневому зіткненні з противником. За знищення або захоплення бойової техніки противника винагорода виплачується на підрозділ, екіпаж або військовослужбовцю в розмірі від 12 до 243 тисячі гривень залежно від виду знищеної техніки тощо.

Як згадувалося раніше, добровольці мають право використовувати весь комплекс гарантій соціального і правового захисту, встановлених законодавством як для військовослужбовців:

1.Час перебування громадян України на військовій службі зараховується до їх страхового стажу, стажу роботи, стажу роботи за спеціальністю, а також до стажу державної служби.

2. Держава гарантує військовослужбовцям достатнє матеріальне (продовольче, речове), грошове забезпечення (компенсацією за піднайом жилого приміщення), охорону здоров’я та безоплатне лікування.

3. За всіма громадянами, які призвані під час мобілізації на військову службу, гарантовано зберігаються місце роботи, посада, середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, незалежно від підпорядкування та форм власності. Одночасно вони отримують грошове забезпечення як військовослужбовці.

4. Збережено право на підприємницьку діяльність для приватних підприємців, при їх призові на військову службу під час мобілізації. При цьому, державна реєстрація підприємницької діяльності фізичних осіб-підприємців не припиняється.

5. Не припиняється виплата пенсій пенсіонерам, у разі призову їх на військову службу під час мобілізації, на особливий період на час такої служби.

6. Не допущено зменшення розміру пенсій офіцерам запасу, які призвані під час мобілізації. При демобілізації цим офіцерам пенсія буде збільшена з урахуванням нових посад, військових звань та додаткової вислуги років. Якщо ж новий розмір пенсії у офіцерів буде нижчим за розмір, який вони отримували в мирний час, виплата їм пенсії здійснюється у раніше встановленому розмірі.

7. Звільнення від нарахування штрафних санкцій військовослужбовців, з боку підприємств, установ, організацій усіх форм власності, а також фізичних осіб у зв’язку з несвоєчасною оплатою фінансових зобов’язань (кредитів, іпотек тощо) на особливий період. Крім того, відсотки за користування кредитом не нараховуються.

«За рік військові комісаріати в Україні провели вже п’ять черг часткової мобілізації військовозобов’язаних громадян України. Накопичено досвід щодо здійснення процесу оповіщення та призову громадян. На наших очах українське військо постає з руїни, до якої призвело державне недбальство та недолуге «реформування» сектору національної безпеки. Сподіваємось, що спільними зусиллями ми зможемо створити армію нового типу та захистити нашу країну», – йдеться в повідомлені військового комісара.

По відповідні роз’яснення просять звертатися до військового комісаріату за місцем проживання.