Під керівництвом заступника голови облдержадміністрації Сергія Кошарука відбулося чергове засідання Антикризового енергетичного штабу. На порядку денному – питання доповнення енергетичної карти Волинської області, організації роботи пунктів обігріву та відстою транспортних засобів у зимовий період, а також стан заборгованості за спожитті житлово-комунальні послуги, - інформує прес-служба Волинської ОДА.

– Питання наповнення енергетичної карти Волинської області стоїть на особливому контролі голови облдержадміністрації, – розповів директор ІАЦ «Волиньенергософт» Василь Дутка. – Оскільки цей документ є базовим при формуванні Регіональної програми з енергозаміщення. Зокрема, усім керівникам структурних підрозділів облдержадміністрації, територіальних підрозділів міністерств, інших центральних органів виконавчої влади в області, головам райдержадміністрацій було дане доручення підготувати інформацію про наявність газових котелень, які плануються перевести на тверде паливо, та споживання цими котельнями енергоносіїв за останні п’ять років. Нажаль, не всі адресати відреагували та надіслали відповіді.

Надали потрібну інформацію в повному обсязі фахівці Іваничівського району та м. Нововолинськ, управління охорони здоров’я та департамент соціального захисту населення облдержадміністрації. Частково виконали завдання Володимир-Волинський, Локачинський, Любешівський та Луцький райони. В свою чергу, констатують укладачі документа, такий низький показник істотно впливає на доповнення енергетичної карти, що уповільнює процес підготовки Регіональної програми з енергозаміщення та стримує здачу котелень у концесію.

Як наслідок, Сергій Кошарук вніс пропозицію доповнити протокол засідання антикризового штабу пунктом, яким зобов’язує до 1 серпня цього року надіслати пояснення з приводу невиконання доручень голови облдержадміністрації та надати усю необхідну інформацію.

Окрім того, заступник голови облдержадміністрації розповів про стан заборгованості за енергоносії в області:

– З січня цього року рівень розрахунку усіх споживачів за електроенергію становить 99,3 %. Найбільшими боржниками залишаються споживачі житлово-комунальної сфери: борг зріс із 14.4 млн грн до 15,3 млн грн.. Натомість промислові підприємства стабільно розраховуються за спожиту електроенергію. Рівень розрахунків становить – 103,5 %. Дещо покращилася ситуація із населенням. За шість місяців поточного року населенням сплачено 26,9 млн грн. Ситуація з розрахунками за спожитий природний газ наступна: у звітному періоді населенням сплачено – 86 %. Загалом в області використано природного газу 58,3 млн м. куб. та перераховано 170,2 млн грн, з них 47 млн грн. – в рамках погашення богів минулих років.

Начальник головного управління юстиції у Волинській області Олег Пасько розповів про стягнення заборгованості за наданні житлово-комунальні послуги. За його словами, основна маса боржників – це не захищенні верстви населення.

Підводячи підсумки засідання штабу, Сергій Кошарук наголосив на необхідності активізації роботи всіх учасників енергетичного ринку в розрізі зменшення споживання природного газу та створення умов для розширення сфери споживання твердого палива шляхом переобладнання газових котелень на твердопаливні.