Доцента Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки, який отримував хабарі, засудили на 3,6 року. Про це стало відомо 28 липня під час винесення вироку у приміщенні Луцького міськрайонного суду, - пише Волинський інформаційний портал.

Ще у минулому році працівники міліції зафіксували 31 епізод вимагання та одержання неправомірної вигоди викладачем СНУ, доцентом кафедри кримінального права та процесу юридичного факультету Володимиром Наливайком. Ці правопорушення виявили прокурори та працівники сектору державної служби боротьби з економічною злочинністю Луцького міськвідділу МВС України у Волинській області.

Діючи умисно, доцент отримував від студентів від 100 до 200 гривень за позитивне складання заліку. Також зафіксовано випадок отримання значно більшої суми коштів – 1700 гривень.

Як зазначив суддя Луцького міськрайонного суду Михайло Квятковський, це було авансом для Наливайка за написання і подальше сприяння під час захисту курсової роботи від одного зі студентів. Решта суми, а саме 200 доларів, викладач мав отримати в березні.

Обвинувачений Наливайко своєї провини інкримінованого злочину не визнав. Він не спростовував фактів отримання ним коштів від студентів під час прийняття ним заліків та екзаменів, а також коштів за курсову роботу, і стверджував, що брав кошти за виготовлення посібника для навчання одним із авторів якого він є.

Проте кожен із названих свідків ствердили, що кошти за позитивне складання заліку, які вони вкладали в книги індивідуально-навчального плану студента, передавались саме за успішне складання іспитів.

Проведене досудове розслідування підтвердило, що обвинувачений Володимир Наливайко 16 грудня, 18 грудня, 20 грудня минулого року отримував неправомірну вигоду від студентів 21-ї, 22-ї, 23-ї груп 2 курсу юридичного факультету СНУ імені Лесі Українки.

В обвинувачувальному вироці суддя Квятковський повідомив про пом’якшуючі обставини. Зокрема, Наливайко є особою пенсійного віку, інвалідом ІІ групи, має поганий стан здоров’я, а також має цілий ряд державних нагород та відзнак за час своєї трудової діяльності.

Обставин, які обтяжують вирок інкримінованоне було. Натомість, враховується і ставлення обвинуваченого до вчинених кримінальних правопорушень, а саме те, що своєї вини в їх вчиненні підсудний не визнав.

Керуючись статтями 368, 369, 370, 371, 373, 374 Кримінально-процесуального кодексу України за редакцією 2012 року суд засудив визнати винним Володимира Наливайка і остаточно призначити йому покарання у вигляді трьох років і шести місяців позбавлення волі з позбавленням права приймати складання іспитів та заліків у студентів вищих навчальних закладів та бути навчальним керівником при написанні дипломних робіт терміном на три роки.

Також у Наливайка конфіскують кошти, отримані внаслідок неправомірної діяльності, та все належне йому майно в дохід державі.