Сьогодні, 30 липня, під час засідання прес-клубу обласної ради в редакції газети «Волинь-нова» диспутували на тему «Залежність від російського газу допоможуть подолати місцеві види палива». Депутати та посадовці озвучили свої варіанти дій, аби Волинь якнайшвидше змогла б відмовитися від російського газу.

Як зазначив директор КП «Волинський інформаційно-аналітичний центр» Василь Дутко волиняни «під руками» мають як мінімум три енергоресурси, які здатні закрити болюче питання щодо закупівлі російського газу.

«Назву три цифри: солома вміщає 100 мільйонів кубів газу, деревообробка - 100 мільйонів кубів газу на Волині й такаж цифра від відходів сільгоспвиробництва. Відтак, ми маємо можливість вже сьогодні замінити 300 мільйонів кубів російського газу власними ресурсами» - акцентував Василь Дутко.

В свою чергу заступник голови постійної комісії з питань використання майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області Петро Олешко зауважив, що зосереджувати свою увагу не варто лише на блакитному паливі. Він запропонував альтернативний шлях отримання енергії без шкоди для довкілля.

«Волинь багата на біоресурси. Як паливо можна використати не тільки газ, а й місцевий торф. Також й біомаса, яка дозволяє виробити кілька видів палива - це й топливо, й енергетика. Зауважу, що біомаса, яка вирощується регулярно, а її використання в якості джерела енергії не супроводжується зменшенням кількості зелених насаджень в регіоні, визнається відновлювальним ресурсом і вважається екологічно нейтральною, тому що має нульовий баланс викидів вуглекислого газу. Й ще сьогодні це дуже важливо, що біомаса - це практично безвідходне виробництво й безумовно це має стати стратегічним напрямком розвитку для області» - додав пан Олешко.

Депутат обласної ради Володимир Бондар зауважив, що задля досягнення поставлених цілей повинна бути стратегія розвитку. Мовляв, в регіоні не повинна бути якась домінанта енергетичного ресурсу, повинні розвивати всі можливості задля отримання енергії. 

Підсумовуючи, посадовці дійшли до висновку, що потрібно однозначно використовувати те, що вже маємо. Проте, вони не радять волинянам викидати газові котли. Оскільки Україна націлена на перспективу видобутку власного сланцевого газу, який би задовольнив потреби населення.