Парламент ухвалив закон, яким запроваджено автоматичну фото- й вiдеофiксацiю порушень правил дорожнього руху.

Народнi обранцi вирiшили ускладнити життя порушникам правил дорожнього руху. Нещодавно вони внесли змiни до деяких законодавчих актiв, якими передбачили чимало новацiй. Iз ними варто ознайомитися, сiдаючи за кермо, - повідомляє Вusinessua.

Докладнiше про нововведення розповіли правники Олега Мицика та Андрiя Вареника.

— Закон передбачає автоматичну фото- й вiдеофiксацiю порушень ПДР. Де будуть встановлювати цi камери, чиїм коштом?

О. Мицик: — Такi питання регулюватимуться пiдзаконними нормативними актами, що потребують розробки та затвердження на рiвнi Кабмiну. Загалом технiчнi питання ще не деталiзовано.

А. Вареник: — Зокрема, повиннi бути затвердженi технiчнi вимоги для забезпечення єдиної комп’ютерної бази сертифiкацiї i встановлення камер вiдео- та фотофiксацiї, мають створити iнтернет-ресурс, через який власник авто може дiзнатися, чи не порушив ПДР i скiльки балiв у нього залишилося.

Встановлювати новi камери будуть за рахунок державного та мiсцевих бюджетiв. Закон також дозволяє залучати для цього кошти приватних iнвесторiв.

— За кожне порушення передбаченi штрафнi бали. Як вони нараховуватимуться й знiматимуться?

— Кожному громадянину, який має право керування транспортним засобом, щороку, з початку року (з дня отримання права керування транспортним засобом) i до кiнця року, нараховується 150 балiв.

У разi фiксацiї правопорушення у сферi дорожнього руху вiд загальної кiлькостi автоматично вiднiматиметься певна кiлькiсть штрафних балiв.

Пiсля використання всiх балiв у разi порушення ПДР порушник повинен буде заплатити вже грошовий штраф. Одразу 50 балiв знiматимуть за такi порушення: перевищення швидкостi на бiльш нiж 20 км/год., проїзд на червоне свiтло, порушення правил обгону чи за розмову по телефону за кермом. Тож якщо тричi серйозно порушити ПДР, водiй витратить усi штрафнi бали й платитиме грiшми.

— А як водiй дiзнається про своє порушення?

— Особа, за якою зареєстровано транспортний засiб, отримає поштою рекомендоване повiдомлення. У ньому буде постанова про накладання адмiнстягнення. Постанова повинна мiстити вiдомостi про дату, час i мiсце вчинення адмiнiстративного правопорушення, транспортний засiб, який зафiксовано в момент вчинення правопорушення (марка, модель, номерний знак), технiчний засiб, яким здiйснено фото- та/або вiдеозапис, розмiр штрафу й порядок його сплати. А також буде зазначено правовi наслiдки невиконання адмiнiстративного стягнення та порядок його оскарження. У повiдомленнi буде i вiдривна квитанцiя iз зазначенням реквiзитiв та можливих способiв оплати штрафу.

Також повiдомлення власник авто може отримати на мобiльний телефон чи електронною поштою. Постанова повинна мiстити вiдомостi про веб-сайт в iнтернетi, на якому особа може ознайомитись iз зображенням чи вiдеозаписом транспортного засобу в момент вчинення адмiнiстративного правопорушення, та iдентифiкатор для доступу до зазначеної iнформацiї.

О. Мицик: — Водiй свої штрафнi бали може перевiряти i в онлайн-режимi. Має бути розроблено спецiальний “кабiнет водiя”.

— Що робити людинi, яка отримала “лист щастя”?

А. Вареник: — Якщо заплатити вiдразу, протягом трьох днiв, 50 вiдсоткiв штрафу, то вiн вважається погашеним, i решту суми вже не потрiбно платити.

У разі несплати штрафу фізичною або юридичною особою протягом тридцяти днів з дня вручення постанови про накладення адмінстягнення з водія мають стягувати пеню у подвійному розмірі штрафу. У разі регулярної несплати водія можуть позбавити водійських прав.

Закон передбачає дві підстави для звільнення власника від відповідальності. По-перше, якщо його авто чи номерний знак викрали, а по-друге, якщо за кермом справді був хтось інший. У першому випадку треба повідомити про крадіжку правоохоронців, а в другому – водій, який попався на порушенні правил, має сам заявити про себе в ДАІ протягом двох тижнів після того, як власникові авто виписали штраф.

О. Мицик: — Цей закон стимулюватиме людей до сплати штрафів. Адже якщо швидко сплатити, то можна зекономити чимало коштів. Якщо ж громадянин упевнений, що не порушував ПДР, то може оскаржити постанову про штраф у суді. До слова, штраф також можна буде сплатити на місці, через термінали.

— Законом змінено розмір штрафів?

О. Мицик: — Серед нововведень – зменшення штрафів до нижньої межі. Якщо раніше за порушення ПДР був штраф від 255 до 425 гривень, то новим законом парламентарі обрізали верхню планку й залишили нижню. Тобто, розмір штрафів зменшено.

Також заборонено вилучати права без рішення суду. Тобто, за порушення ПДР у водія на місці працівники ДАІ не зможуть відібрати прав.

— Чимало водіїв, щоб не оформляти авто на себе, бо це додаткові витрати та клопоти, їздять з генеральною довіреністю. Але за прийнятим законом штрафуватимуть не водія, що був за кермом у момент порушення, а власника авто?

А. Вареник: — Так. Це є найбільш суперечливий пункт закону. За результатом фото- чи відеофіксації порушення правил сплатити штраф повинен саме фактичний власник авто, а не водій, що був за кермом і порушив правила. Тим самим порушуються права власника автомобіля. Для прикладу, якщо автомобіль зареєстровано за юридичною особою і ним користуються кілька водіїв, то штраф буде оплачувати підприємство, а не порушник.

Сьогодні чимало людей користуються машинами за генеральною довіреністю, а власники навіть уже не знають, де їхнє старе авто. Однак саме власники будуть змушені оплатити штраф, якщо особа, на котру вони виписали доручення, порушила ПДР. Це призведе до збільшення судових спорів. Оскільки власники транспортних засобів через суд оскаржуватимуть накладення на них штрафів за порушення, яке вони не вчиняли. Тому я б радив власникам авто, продаючи автомобіль, не виписувати доручення, аби потім не платити штрафу за порушення ПДР, якого вони не вчиняли.

Якщо реальний порушник не хоче платити штрафу, то власник автомобіля повинен заплатити його сам, а потім через суд вимагати компенсації від того, хто був за кермом.

О. Мицик: — Не бачу в цьому ніякої проблеми. Кожен із громадян матиме місяць часу, щоб упорядкувати питання власносі. Кожен власник транспортного засобу отримає повідомлення, в якому буде зазначено, скільки транспортних засобів за ним рахується.