Заступник міністра фінансів Олена Макеєва оголосила, що додатковий імпортний збір, введений в лютому 2015 року для стабілізації платіжного балансу України, буде скасовано з 1 січня 2016 року.

Нагадаємо, що додатковий імпортний збір, введений в лютому 2015 року для стабілізації платіжного балансу України, передбачає збір з імпорту за ставками 10% і 5%, - передає Вusinessua.

Тому, хороша новина в тому, що з січня імпортні автомобілі стануть дешевше. Погана, на думку генерального директора Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів і дилерів Олега Назаренка, в тому, що про це повідомили заздалегідь.

На думку Олега Юрійовича, введення імпортного збору було колосальною помилкою уряду, що відправила частина імпорту в тінь. Отримали 8 млрд. грн, але втратили – 33-43 млрд. грн.! Але не треба тягнути до 01.01.2016 зі скасуванням імпортного збору, – вважає пан Назаренко. Він припускає, що і бізнес теж буде тягнути з розмитненням товарів (наприклад, автомобілі можна 1 рік тримати на митному складі без розмитнення і розмитнити після 01.01.2016, після скасування імпортного збору). Тобто – фактично імпорт авто до України може тимчасово зупинитися.

Пан Назаренко пропонує скасувати спецмита і імпортний збір вже завтра і вже завтра держава отримає глобальне поповнення бюджету, скорочення або припинення контрабанди, виведення імпорту з тіньового обороту. Адже коли імпортер знає, що збір скасують з 01.01.2016, він може перенести на більш пізній термін виготовлення авто на заводі і завезти ці авто до Нового року або пізніше цієї дати. А потім розмитнити без сплати збору! І що виграє бюджет? Те, що на 5 місяців будуть зупинено бюджетні надходження від автоімпорту, – резюмує Олег Назаренко?

Але є й інша сторона «медалі». Це – покупці. Існує ймовірність, що багато з них не будуть купувати авто через майбутнє скасування імпортного збору. Крім того, раніше говорилося, що планується скасувати і додаткове мито на імпорт автомобілів, яке було введене в Україні 13 квітня 2013 року. З тих пір воно двічі знижувалося. Зараз розмір спецмита становить 2,15% для автомобілів з двигуном об’ємом 1-1,5 куб.см і 4,32% – для автомобілів з двигуном 1,5-2,2 куб.см. В результаті, з урахуванням ПДВ, який нараховується на всі ці податки, автомобілі можуть стати дешевшими.