У ВР розробили законопроект який стосується роздрібного акцизу на нафтопродукти. Відповідно до цього законопроекту контроль за сплатою 5% податку в розмірі 1 грн на кожен літр проданого бензину посилиться.

Новину повідомляє «Преса України»

Як зазначила автор законопроекту, голова комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна основною метою цього законопроекту є зупинка та недопущення в подальшому різноманітних махінації та ухилення учасників ринку нафтопродуктів від податків.

«По-перше, поставимо крапку у зловживаннях деякими платниками, які на це пішли і знайшли якісь способи ухилення від податку. Роздрібним обсягом продажів буде являтися ввесь обсяг проданих нафтопродуктів з пістолета, незалежно від форми розрахунку, - талоном чи заплатили безготівковим розрахунком, або ще з якоїсь системі. Ми підемо від безлічі питань. Є ліцензія на роздрібний продаж нафтопродуктів, а ця система сплати тут другорядна, як спосіб розрахунку. І ось тут все, що продано з пістолета буде вважатися роздрібним продажем », - заявила Южаніна.

За її словами акциз буде розраховуватися наступним чином «на кожне 20 число буде встановлений, залежно від курсу євро, загальний акциз. Ми порахували, що це буде 1 грн. І ось 20 числа ця встановлена сума програмується, а з 1 числа на цілий квартал береться на кожен літр 1 грн. І це, як раз, побажання бізнесу. Їм це простіше, їм це прийнятно».

Зазначимо, що у період святкових та вихідних днів з 21 по 25 серпня роздрібні ціни на бензини різко знизилися в мережах АЗС. Про це повідомили в «Консалтинговій групі А-95» Як йдеться в повідомленні, на зниження на 50-60 коп/л на всі марки бензинів пішли великі мережі «Amic», «Shell», «SOCAR», «WOG», «OKKO» і «Укр-Петроль». У той же час дизель подешевшав на 16 коп/л в мережі «БРСМ-Нафта».

Ці зміни призвели до зниження середніх роздрібних цін на всі види палива. Так, бензини А-92 - 19,65 грн/л і А-95 - 20,39 грн/л подешевшали на 16 коп./л. Преміальні марки «п'ятого» відступили на 22 коп/л до 21,43 грн/л. ДТ - 18,15 грн/л знизився на 1 коп./л.

Відзначимо, що ціни на ДТ знижувалися з початку серпня, в той час як вартість бензинів залишалася практично незмінною. Спочатку місяця середня ціна ДТ знизилася на 1,02 грн/л.