На лаві підсудних у Луцькому міськрайонному суді опинилося четверо уродженців Азербайджану та кавказець, який родом з Одещини. Чоловіків судять за те, що взимку вони пограбували дві домівки на Волині. Підсудні свою причетність до злочинів спростовують, однак потерпілі вказують на те, що бачили своїх кривдників в лице.

Зокрема постраждала родина підприємців з міста Нововолинськ. Наприкінці грудня подружжя повернулося з відрядження. Сім'я проживає в двоповерховому будинку в приватному секторі. По приїзду додому господар побачив, що його собака ледь дихає. Чоловік негайно домовився про зустріч зі своїм товаришем ветеринаром, узяв свого улюбленця та поїхав у ветлікарню.

В той час його дружина пішла додому і почала розкладати речі з відрядження. За кілька хвилин жінка почула гучний тупіт і вийшла в коридор, адже думала, що це повернувся її чоловік. Однак вона побачила як на неї мчить кілька кремезних чоловіків.

«Вони почали підніматися по сходах з криками «Работает ОМОН!», кинули мене на ліжко і почали зв'язувати. Один зажав мене, другий зв'язував руки і ноги, а третій ходив з пістолетом, розмахував ним і все питав «С**а, где деньги?!». Потім скинули мене з ліжка і почали зав'язувати рот моїми ж колготами. І весь час один мене тримав, а всі ніші обшукували кімнати і періодично били мене руками, або копали. В нас грошей не було, але я думала, що треба їм віддати хоч щось, аби вони тільки не були мене далі. Тоді я їм сказала, що в мене в штанах в кишені є якісь кошти, і вони почали перевертати всю одежу, яку тільки бачили», - розповідала потерпіла в суді.

Врятував жінку чоловік, який за збігом обставин повернувся додому усього за кілька хвилин після від'їзду.

«Я приїхав до лікаря, але в нього не було потрібної вакцини. Він мені сказав, що мою собаку отруїли і вона вже помирає, тому єдиний вихід це приспати її. Тоді я поїхав до іншого ветеринара, але він сказав залишитися в клініці і почекати кілька годин. Це добре, що я відмовився і поїхав додому, бо так вони мабуть закатували б мою жінку», - свідчив потерпілий.

Чоловік розповів, що приїхав додому і за кілька метрів від будинку помітив автомобіль, який йому перегородив дорогу. Це був «ВАЗ» кольору слонової кістки.

«Я зразу побачив, що це якийсь дивний автомобіль і це хтось чужий, бо всі місцеві знають, що я постійно їжджу цією дорогою мікроавтобусами, а тому тут ніхто машин не ставить».

Коли ж господар під'їхав до будинку, то друге, що його насторожило,так це відкриті навстіж ворота та вхідні двері. Чоловік тоді припустив, що це його племінник, який може лишити двері відчиненими, однак так як інцидент трапився взимку, тому він виключив цей варіант.

«Коли я зайшов до будинку, то почув крики «С**а, где деньги?». Я думаю, може жінка серіал якийсь дивиться, але бачу, що на другому поверсі якийсь рух і жінка пищить. Ну я тоді став підніматися тихенько, але тут з дитячої кімнати вийшов один з розбійників і накинувся на мене. Я покотився зі сходів на підлогу і почав тікати, а другий грабіжник з пістолетом кинувся бігти за мною».

Господар будинку почав бігти до сусідів і в цей час отримав кулю в ногу. Всього, запевняє подружжя, було 4 постріли, два з них поцілили в потерпілого.

В цей час усі зловмисники кинулися тікати з будинку, а зв'язана жінка зуміла відкрити вікно і почала галасувати та кликати на допомогу. Тим часом поранений чоловік впав у сусідському городі, заховався і таки встиг роздивитися усіх розбійників.

Потерпілі переконують, що у будинку усі розбійники були із закритими обличчями, мовляв хтось мав на голові панхочу, хтось терористичну маску, а один був у медичній пов'язці. Однак коли всі почали тікати, то через погану видимість познімали маски. Саме так подружжя зуміло роздивитися усіх нападників.

Люди переконані, що злочинці довго відслідковували будинок і, що саме вони за кілька днів до того отруїли їхнього пса.

Другий розбійний напад банда скоїла у лютому в селі Прилуцьке Луцького району. Тоді нападники також вдерлися до будинку і почали вимагати у господарів віддати їм усі кошти. Однак, сім'я, яку вони хотіли пограбувати жила незаможно, тому зловмисники забрали лише мобільний телефон.

Самі ж обвинувачені розбігаються у своїй позиції щодо пред'явленого обвинувачення - хтось вину визнає, хтось частково, а дехто й взагалі заперечує свою причетність до злочинів і переконує, що на момент скоєня злочинів його там не було.

Зауважимо, що четверо з затриманих постійно проживає в Одесі, а один з підсудних до цього часу проживав у Володимирі-Волинському.

Наразі колегія суддів під головуванням Алли Борнос допитала лише потерпілих, оскільки свідки до суду не прийшли. Самі ж обвинувачені також заявили про те, що бажають давати покази, однак їх слухатимуть лише після дослідження усіх матеріалів провадження та допиту свідків і потерпілих.

Одному з обвинувачений інкримінують крадіжку з проникненням у житло, і йому загрожує позбавлення волі на строк від трьох до шести років. Решту ж судять за статтею розбій, вчинений організованою групою із заподіянням тілесних ушкоджень, що передбачає позбавлення волі на строк від восьми до п'ятнадцяти років.