В Україні в ціні легкового авто не менше третини суми становлять державні податки і збори.

Про це пише маркетинг-директор групи компаній АІС Сергій Боровик, - пише «Обозреватель».

Як пояснив експерт, сьогодні кінцева вартість нового автомобіля залежить від ряду факторів. Так в залежності від типу авто (пасажирський, вантажний, автобус) встановлюються різні ставки акцизу, а акциз платиться на об'єм двигуна, який у всіх різний.

Також має значення країна походження - з різними країнами різне мито, Росія - 0% (зона вільної торгівлі СНД), решта - 10%. На кінцеву вартість автомобіля впливають такі податки: акциз, мито, 5-відсотковий імпортний збір, спецмито і ПДВ.

Боровик оприлюднив інфографіку, яка показує, як формується собівартість автомобілів.

У цілому, в ціні легкового авто не менше третини суми - це державні податки і збори. Наприклад, легковий автомобіль з об'ємом двигуна 1499 куб см (виробництва ЄС) та заводський ціною 10 тисяч євро, після сплати всіх податків, коштуватиме в Україні, близько 14 650 євро. Таким чином, відсоток сплачених податків і зборів від собівартості автомобіля складає 29%. При цьому, сума скасованого спецмита - 214 євро.

Спеціальні мита на легкові автомобілі Україна ввела у 2013 році, строком на три роки. Початковий розмір мит становив 6,46% на автомобілі з об'ємом двигуна 1000-1500 куб см і 12,95% - з об'ємом двигуна 1500-2200 куб см. Навесні 2015 мита були знижені до 2,14% і 4,3% відповідно. Зараз вони поширюються тільки на нові легкові автомобілі і тільки з бензиновими двигунами об'ємом від 1 л. до 2,2 л.

Важливо розуміти, що спецмито не сплачується і не впливає на ціни: на легкові автомобілі з дизельними двигунами (36% ринку) і на легкові автомобілі з бензиновими двигунами об'ємом до 1,0 літра і більше 2,2 літра (ще близько 17% ринку).
На комерційні, вантажні автомобілі і автобуси також спецмита не було і змін цін з причини її скасування не буде.