На сайті петицій Президенту звернення «Скасування акцизів на імпорт автомобілів»набрало понад 26 тисяч голосів за 25 тисяч необхідних. Таким чином, адміністрації глави держави доведеться розглянути цю пропозицію і дати офіційну відповідь, повідомляє Автоцентр.

Автором петиції №22/000063-еп є Андрій Топчій, а збір підписів розпочався 29 серпня. У тексті петиції йдеться: «Ситуація, коли транспортний засіб в Україні коштує в кілька разів дорожче, ніж у державах ЄС, неприйнятна. Девальвація національної валюти і зменшення реальних доходів населення перетворила автомобіль для більшості українців із засобу пересування на розкіш. Причина цього: неадекватний рівень податків, зокрема, акцизів на транспортні засоби. Вартість 5-7 річного автомобіля середнього класу в Польщі становить 3000-5000 доларів, в Україні - 10-13. Окремо слід зазначити, що введення таких ставок акцизів не сприяє розвитку національного автовиробника, оскільки ситуація з виробництвом власних автомобілів з кожним роком все гірше. Також слід зазначити, що скасування акцизу призведе до значного (орієнтовно - в рази) збільшення покупок транспортних засобів, а отриманий в результаті збільшення ПДВ дозволить повністю компенсувати втрати в Держбюджет. Таким чином, просимо Вас ініціювати законопроект про скасування акцизів на імпорт і власне виробництво для здешевлення транспортних засобів».

Втім, автор недостатньо точно сформулював назва своїй петиції. Справа в тому, що акцизний податок платиться не тільки з імпортних автомобілів, але і з вітчизняних, вироблених в Україні. А назва петиції: «Скасування акцизів на імпорт автомобілів».

Можливо, з-за цієї неточності юристи адміністрації Президента зможуть дати формальну відмову авторові петиції.