Півтора року анексії Криму, рік закону «про вільну економічну зону». Акція кримських татар та інших добровольців з продовольчого деблокування півострова дехто назвав запізною, але є й ті, хто вважає, що час обрано правильний, адже війна триває у тому ж таки гібридному вигляді, - йдеться в сюжеті ТСН.

Автомобілісти, які повертався з півострова, стверджували, що поки на півострові блокаду не відчули, проте розуміють, що продукти - дуже важлива політична складова.

Хто явно незадоволений, так це бізнесмени. Крим після закону про вільну економічну зону став нашим національним офшором. У бюджет не йшло ні копійки. Туди продавали товари без податків та митних зборів, іще й удвічі, а то й утричі, дорожче, ніж в Україні. 

Найзатребуваніші – лаки-фарби, молочні продукти, алкоголь, цукор, фрукти-овочі, камінь та вироби з нього. За даними державної фіскальної служби, останній рік до Криму ввозили товарів у 4 рази більше, ніж могли спожити кримчани. Якщо це перевести, то вийде понад 1 млрд дол. «сірих» грошей, як річний бюджет Криму. Адміністративний кордон між Херсонщиною і Кримом став черговою ланкою для корупційної контрабанди.

Натомість, колишній міністр туризму Криму в блокаді не бачить ні економічного, ні політичного  потенціалу.

«Там не буде голоду. Там не буде такої проблеми, якої бажають багато хто з «вишиватників», там буде переорієнтація від українських товарів на власне виробництво і на російські, потім нам це ламати буде дуже складно», - стверджує екс-міністр курортів та туризму АРК Олександр Лієв.

І справді, через Керченську переправу росіяни можуть компенсувати частину нестачі продуктів, утім доставляти продукти, що швидко псуються, наприклад, молочні, цим шляхом узагалі нереально. Та й ціна такого товару не буде вкрай високою, і ніколи не зможе конкурувати з поставками материкової України. 


Ще одним рішенням може стати створення на кордоні Херсонщини з Кримом логістичних центрів, де безперешкодно скуповуватимуться кримчани з українським паспортом. Місцевий губернатор уже замислився, як це реалізувати.

На думку експертів, наступним кроком мала би бути енергетична блокада. Власного виробництва енергії Криму цілком вистачить для населення, а відімкнення від материка вдарить, передусім, по військових обєктах і Чорноморському флоту. Головне, щоби громадська ініціатива стала довгостроковою та загальноукраїнською.