Прокуратуру міста Луцька через суд зобов'язали внести відомості до Єдиного державного реєстру досудових розслідувань щодо неправомірних дій міського голови Миколи Романюка стосовно його позову до суду про заборону мирних зібрань напередодні приїзду екс-президента України Віктора Януковича. Так сьогодні ухвалив слідчий суддя Луцького міськрайонного суду Андрій Сівчук.  

Нагадаємо, що у 2012 році екс-президент України Віктор Янукович планував приїхати до обласного центру Волині. Напередодні його візиту осередки партій Батьківщина і Свобода подали заяву про пікет під стінами Волинської ОДА. Того ж дня міський голова Микола Романюк розпорядився подати позов до Волинського окружного адмінсуду про заборону мирних зібрань.  

Однак голова депутатської групи «Новий Луцьк» Андрій Осіпов вважає такі дії мера Луцька протиправними, адже він не мав права приймати такі рішення одноосбіно. 

«Так, безперечно, він міг підписати позовну заяву, але без відповідного рішення Луцької міськради або виконкому він не мав права цього робити. Це є незаконне перешкоджання організації або проведенню зборів, за яке передбачена кримінальна відповідальність», - прокоментував ситуацію Андрій Осіпов.  

З цих підстав депутат Луцької міської ради Андрій Осіпов подав заяви про вчинення міським головою злочину одразу до кількох відомств — Прокуратури міста Луцька, та слідчого відділу Луцького МВ УМВС. Прокуратура розглянула заяву Андрія Осіпова та надіслала йому відповідь про те, що у діях Миколи Романюка не було порушень закону. А заступник начальника міськвідділу Віктор Пархомчук повідомив, що він звернувся до міського голови з заявою про витребування у нього певних документів. 

Зрештою, в обох випадках заява Андрія Осіпова не була внесена до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Відтак, голова депутатської групи «Новий Луцьк» Андрій Осіпов оскаржив дії прокуратури та заступника начальника Луцького МВ УВМС в судовому порядку. 

Обидві скарги депутата міськради сьогодні розглядали слідчі судді Луцького міськрайонного суду. Так, слідчий суддя Андрій Сівчук розглянув скаргу Андрія Осіпова на дії прокуратури міста Луцька і ухвалив задовольнити заяву депутата та зобов'язати прокуратуру внести до ЄРДР відомості про порушення закону з боку Миколи Романюка.

Згодом й інший слідчий суддя Луцького міськрайонного суду Ярослав Артиш слухав справу стосовно скарги Андрія Осіпова на дії заступника начальника Луцького міськвідділу Віктора Пархомчука. Зважаючи на те, що питання щодо внесення відомостей в ЄРДР вже вирішено, Андрій Осіпов відмовився від розгляду скарги в цій частині, однак наполягав на визнанні дій правоохоронців незаконними та протиправними.  

Проте, відносно іншої заяви Андрій Осіпов отримав відмову, позаяк це питання може розглядатися лише тоді, коли справа за ст. 340 ККУ проти Миколи Романюка буде розглядатися в суді по суті. 

Після судового слухання Андрій Осіпов наголосив на тому, що після ухвали слідчого судді Андрія Сівчука міського голову повинні, як мінімум, викликати на допит. 

«Відтепер міському голові вже належить бути допитаним і дати пояснення, з яких міркувань він забороняв проведення мирних зібрань під час візиту Януковича, чи були в нього на це повноваження», - наголосив Андрій Осіпов.  
Зауважимо, що ухвала слідчого судді Луцького міськрайонного суду є остаточною і оскарженню не підлягає.