Провести «мозковий штурм» із приводу реалізації концепції, якою передбачено капітальний ремонт з утепленням житлових будинків, визначивши «слабкі» і «сильні» сторони. Саме так заступник голови облдержадміністрації Сергій Кошарук окреслив формат семінару, який відбувся вчора, 25 листопада 2015 року - йдеться на сайті Волинської ОДА.

На переконання директора ІАЦ «Волиньенергософт» Василя Дутка, мешканці області мають можливість скористатися підтримкою на утеплення будинків як із Державного бюджету (відшкодування частини тіла кредиту 20% ˗ 70%), так із обласної (відшкодування відсоткової ставки 25%) і місцевої (додаткове відшкодування відсоткової ставки 75% та тіла кредиту 70%) казни.   Окремо акцентував на тому, що Україна споживає утричі більше теплової енергії на 1.кв. м., аніж країни Європейського Союзу. А оскільки країна перебуває в енергетичній залежності від північного сусіда, варто використовувати альтернативні способи споживання теплової енергії.

˗ Серед основних цілей енергетичної стратегії Волинського краю до            2020 року є оптимізація структури регіонального паливного балансу шляхом заміщення природного газу енергоресурсами, отриманими з відновлюваних джерел енергії та альтернативних видів палива, ˗ зазначив директора ІАЦ «Волиньенергософт». – Пріоритетом є зниження рівня енергоємності виробництва та зменшення втрат теплової енергії шляхом підвищення рівня енергоефективності при генерації, транспортуванні і споживанні. Варто докласти зусилля й до створення індустрії виробництва палива і котельного обладнання, що працює на біомасі.

Мовляв, впроваджуючи заходи із енергоефективності, місто отримає позитивні результати: екологічна вигода, зниження газової залежності, створення робочих місць у секторі капітального ремонту і сервісу.  Разом із тим, у міський бюджет повернеться податок на прибуток від будівельно-монтажних робіт (10% – бізнес, 100% від комунальних підприємств – виконавців робіт). Та й місто отримає 65% ПДФО із заробітної плати працівників, зайнятих на роботах із капітального ремонту та сервісу.

На продовження теми начальник управління міжнародного співробітництва та європейської інтеграції Андрій Ломага запевнив, що заходи з енергоефективності реалізовуватимуться на Волині ще й за підтримки міжнародних фінансових інституцій.

Відтак Сергій Кошарук наголосив: задля того, аби справа пішла далі намірів потрібно скоординувати зусилля органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, відповідних структур та відомств, донорських організацій та, звісно, громади.