Компанія Миколи Мартиненка Bradcrest Investments отримувала на свій рахунок «відкат» у сумі 15-20% від контракту між держкомпанією «Енергоатом» і чеським заводом «Шкода» в 2008 році.

Про це у своєму блозі написав депутат Сергій Лещенко, приводячи скани деяких матеріалів кримінальної справи, в тому числі і текст запиту віце-прокурора Швейцарської Конфедерації Урса Кьолі на ім'я генпрокурора Віктора Шокіна, ‒ пише Економічна правда.

«Виявилося, що панамська компанія Мартиненка Bradcrest Investments отримувала на свій рахунок комісію від контракту між державною компанією «Енергоатом» і чеським заводом «Шкода». «Відкат» Мартиненка становив 15-20 відсотків від поставок обладнання на атомні електростанції», ‒ повідомив Лещенко.

Для легалізації хабарів, між «Шкодою» і компанією Bradcrest в 2008 році був укладений договір, згідно з яким компанія Мартиненка брала на себе зобовʼязання «просувати продажі та послуги «Шкоди» на українському ринку».

Bradcrest мав «забезпечити економічний успіх, надавати «Шкоді» всю інформацію про проекти в енергетичному секторі України, допомагати «Шкоді» в переговорах».

У статті 5.1 договору сказано, що Bradcrest отримуватиме комісійні від «Шкоди» як компенсацію за підписані та реалізовані контракти.

З боку «Шкоди» договір підписали глава правління Мирослав Фіала і член правління Їрі Деміс, з боку Bradcrest ‒ номінальний директор компанії панамець Едгардо Діаз, що діяв в інтересах Мартиненко.

«При цьому Мартиненко всі ці роки був головою комітету з питань енергетики Верховної Ради, а також неформальним куратором «Енергоатому» на найвищому державному рівні», ‒ наголосив Лещенко.

«Обсяг «відкатів» на рахунок Мартиненко в Швейцарії склав 3623000 євро в банку BNP Paribas і 2777000 євро в банку Banque Hottinger & Cie», ‒ зазначив депутат.

«На сторінці 7 швейцарського запиту в ГПУ сказано, що два роки тому Мартиненко допитувався по цій справі в Швейцарії, хоча весь цей час він брехав, що нічого не знає про розслідування в Європі», ‒ написав Лещенко.