Оваднівська, Красноставська, Галинівська сільські ради Володимир-Волинського району та Гайківська Турійського – ті, хто одними з перших визначилися, що хочуть жити однією об’єднаною громадою, підготували для цього необхідні рішення, отримали позитивні висновки експертів та облдержадміністрації, але виборів 25 жовтня за новою основою у них так і не відбулося. Причина - для офіційного оголошення виборів в об’єднаній громаді необхідне рішення для зміни меж районів. А це питання і часу, і коштів - зазначає Офіс реформ у Волинській області.

Сергій Панасевич – знову обраний Оваднівським сільським головою. Не заперечує, що хотілося б належати до перших об’єднаних (це була б третя громада Володимир-Волинського р-ну з усіх шести перших в області!), бо ж однозначно вдалося би реалізувати чимало ініціатив, але ситуація від них поки не залежить.

– Ми ще перед виборами отримали відповідь на наше звернення від Центральної виборчої комісії та Комітету з питань правової політики і правосуддя Верховної Ради, де нам чітко пояснили, що для офіційного оголошення виборів в об’єднаній громаді необхідне рішення для зміни меж районів. Це питання і часу, і коштів, – розповідає Сергій Степанович.

Крім того, Оваднівський сільський голова каже, що до них побажали приєднатися ще й інші сусідні села. Нині процес – на рівні переговорів, але якщо вже будуть готуватися необхідні документи для зміни меж районів, то варто доопрацювати цю ситуацію, щоб не витрачатися на розробку земельної документації двічі.

Директор Офісу реформ Анатолій Пархом’юк, який разом з експертами Олегом Герасимчуком, Петром Верзуном та Світланою Думською здійснили виїзне засідання у громаду задля вивчення проблемних питань, зазначив: нещодавно прозвучала ініціатива від заступника голови облдержадміністрації Сергія Кошарука щодо розробки документації у співфінансуванні з обласним фондом регіонального розвитку, тож можна вже братися за роботу і спробувати реалізувати завдання.

А потенціал у цієї громади є. Тут готові втілювати проекти, мають планів більше, ніж… грошей, тож особливо чекають додаткових інвестицій і від держави, і від закордонних партнерів.

– Ми ж об’єдналися не так, як у нас люблять говорити, ніби десь у районі чи сільській раді просто вирішили. У нашій громаді люди – активні й освічені, вони знають свої права і грамотно ними користуються. А коли ми збираємося на громадські обговорення, то, без перебільшення скажу, сходяться всі. Крім того, ми – єдина в районі сільська рада, де народжуваність вища, ніж смертність, маємо дві заправки на території, офіційні робочі місця, тож можемо показати позитивні цифри бюджету і, попрацювавши, створити гарні умови для потенційного інвестора, – розповідає голова.