Судові рішення, суперечливі земельні ділянки та небажання дійти компромісу – на шляху надання статусу парку зеленій зоні у районі вулиць Конякіна-Гордіюк виникають нові перешкоди, - повідомляє Інформаційне агентство Волинські новини.

Про це йшлося під час робочої зустрічі у зв’язку із проблемою невиконання рішення міської ради № 78/1 від 30.09.2015 «Про надання КП «Парки та сквери м. Луцька» дозволу на розроблення технічної документації із землеустрою щодо встановлення меж парку в районі вулиць Конякіна-Гордіюк у місті Луцьку» 14 грудня.

Директор КП «Парки та сквери міста Луцька» Анатолій Трикуш повідомив, що на виконання рішення міськради підприємство підготувало проект рішення щодо визначення меж зеленої зони в районі вулиць Конякіна – Гордіюк. Під час наступної сесії на розгляд депутатів винесуть питання надання статусу парку зеленій зоні. Існує договір про співпрацю між «Луцьким домобудівельним комбінатом» та КП «Парки та сквери міста Луцька» і проектною організацією щодо розробки детального проекту облаштування парку.

 

Своєю чергою, депутат міськради Сергій Була цікавився, чи можливо облаштувати футбольне поле у межах парку з метою перенесення стихійного поля, що існує зараз у межах ділянки. Нагадаємо, останню відвели під забудову. Політик просив уточнити, чи потрібно буде для цього ухвалювати окреме рішення про виділення земельної ділянки.

Анатолій Трикуш відповів, що таке рішення не потрібне, адже один з пунктів проекту рішення про надання статусу парку передбачає облаштування відкритого футбольного поля та велосипедної доріжки за кошти забудовника мікрорайону. Наступним кроком після надання статусу парку буде визначення порядку користування зеленою зоною з урахуванням всіх питань, які цікавлять мешканців (розташування фонтанів, лавочок, смітників тощо).

З обговорення, власне, меж парку дискусія дуже швидко перейшла на суперечки щодо двох ділянок під забудову у районі вулиць Конякіна та Гордіюк. Депутат Ігор Поліщук поцікавився, чи проект рішення зачіпає інтереси вищого навчального закладу, який планував побудувати гуртожиток у межах парку.

 

На це директор ПП «НВК ЛІРоЛ» Юрій Мишко зауважив, що є рішення Рівненського апеляційного суду на користь приватного підприємства. Рішенням від 1 грудня 2015 року скасували рішення господарського суду Волинської області. Відповідно, визнано поновленим договір оренди земельної ділянки від 26 серпня 2009 року. З його слів, ПП є співзасновником Академії рекреаційних технологій та права, і гуртожиток передбачений саме для цього навчального закладу.

На це депутат міськради Павло Данильчук поцікавився, чи можуть депутати розглядати проект рішення, якщо вже існує таке рішення суду.

 

Начальник юридичного відділу Олександр Рачков повідомив, що після суду рішення набирає законної сили. Водночас, юридичний відділ підготував касаційну скаргу.

Ігор Поліщук зауважив, що коли питання про побудову гуртожитку піднімали минулого року, він стверджував, що можливість його зведення нереальна. До прикладу, навчальний корпус закладу розташований на вулиці Гонгадзе, тобто студентам буде складно до нього добиратися.

Заступник начальника управління містобудування та архітектури Ярослав Матвіїв зазначив, що у затвердженому в 2007 році детальному плані забудови території не було передбачено будівництва гуртожитку, як і в генплані міста. До того ж, ділянка розташована на території найбільш густо засадженої частини зеленої зони.

Щодо іншої земельної ділянки в районі вулиць Конякіна та Гордіюк, що викликає чимало суперечок, фінансовий директор компанії-забудовника ЛДБК Алла Бондарчук зауважила, що відповідно до генерального плану ділянка площею у три гектари визначена як житлова забудова. Проект забудови проходив громадське обговорення, а межі ділянки не торкаються зелених насаджень майбутнього парку. Тут планують звести чотири дев’ятиповерхових багатоквартирних будинки загалом на 700 квартир. Наразі забудовник готовий приступити до будівництва, а 30 листопада робили вирубку зелених насаджень у межах ділянки першого будинку (яка не має стосунку до меж парку). У зв’язку з тим, що в частини мешканців виникли протестні наміри, роботи тоді зупинили. З її слів, ЛДБК готовий облаштувати футбольне поле форматом 60 на 40 метрів та баскетбольний майданчик у межах відведеної під забудову ділянки.

Окрім цього, 10 квартир нададуть організаціям учасників АТО та спілці ветеранів Афганістану. Невдовзі забудовник планує підписати меморандум з цими організаціями. Приблизно 46 мільйонів забудовник сплатить у бюджет у вигляді податків, здійснивши будівництво, 5,5 мільйона становить пайова частка на розвиток інфраструктури міста. Додатково на себе ЛДБК бере зобов’язання на будівництво футбольного поля у межах парку (наразі на території майбутньої забудови розташоване стихійне футбольне поле, забудова якого постійно викликає протести частини місцевих мешканців).

Своєю чергою, депутат міськради Алла Надточій стверджувала, що громада проти забудови та пропонує перенести будівництво ближче до будівлі суду, на територію, що є найбруднішою в межах зеленої зони. Також вона стверджувала, що в громадському обговоренні генерального плану місцеві мешканці не брали участі, тому що їм ніхто про це не повідомив.

 

Координатор з питань соціального захисту військовослужбовців АТО координаційної ради ветеранських організацій Ярослав Мудрик зазначив, що ветеранські організації підтримують вказану забудову, адже вже у першому збудованому будинку для родин загиблих учасників АТО, учасників АТО-інвалідів та ветеранів війни в Афганістані виділять дві квартири. Загалом, з його слів, квартир потребують 9 родин загиблих учасників АТО, 6 учасників АТО-інвалідів 2-3 групи, ще 84 учасники бойових дій та 70 воїнів-афганців перебувають у черзі на отримання житла.

У підсумку, після тривалої дискусії, учасники зустрічі вирішили після затвердження меж парку доручити департаменту ЖКГ виступити замовником на розробку детального плану території та доручити управлінню містобудування та архітектури провести громадське обговорення.