Сьогодні 16 грудня у Волинській обласній державній адміністрації відбулась зустріч керівників волинських копалень, ДП «Волиньвугілля» та профспілки гірників з представниками потенційного інвестора - Китайською машинобудівельною компанєю «SANYI». Під час зустрічі були обговорені можливості інвестування вугільної промисловості Волині.

Представник Китайської Народної Республіки Гуань Цинбай розповів, що компанія-інвестор «SANYI» є приватною, вона займає перше місце в Китаї та п’яте у світі по машинобудуванню. Компанія вже має представництва  у Дніпропетровську і успішно співпрацює зі східноукраїнськими підприємствами вугільної промисловості. Загалом в Україні працює 25 робочих комбайнів для видобутку вугілля та один окремий комплекс.

За словами представників компанії «SANYI», вони готові інвестувати в економіку України на будь-яких взаємовигідних умовах 3,5 мільярда доларів. Зокрема Китайські колеги можуть запропонувати кредитування, забезпечити найсучаснішим обладнанням, профінансувати поточну діяльність, взяти дольову участь та ін. Вони дали зрозуміти, що готові проінвестувати всю галузь видобутку вугілля у Волинському вугільному басейні, та провести повне технічне переоснащення за сучасними технологіями. Проте, китайська сторона наголосила на обов’язковій участі держави, яка повинна виступити гарантом.  

За пропозицією Володимира Гунчика для розвитку нововолинського вугільного басейну інвестору подадуть відповідні пропозиції. Для їх формування в терміновому порядку буде створена робоча група, яка тісно співпрацюватиме з компанією інвестора. Терміновість пов’язана з тим, що невдовзі буде затверджено державний бюджет на 2016 рік, в який потрібно закласти фінансування державних гарантій.