Шахтарські питання не втрачають своєї актуальності. Сьогодні, 2 лютого відбулася зустріч голови облдержадміністрації Володимира Гунчика із керівним складом ДП «Волиньвугілля», директорами волинських шахт та представниками профспілкових організацій. Тема розмови: погашення заборгованості із заробітної плати та перспективи діяльності вугільного підприємства - про це йдеться на сайті Волинської ОДА.

Головне питання, яке найбільше хвилювало вугільників – виплата заробітної плати, частково вирішилося в ході зустрічі. Зокрема, на початку розмови Володимир Гунчик повідомив шахтарям, що за результатами його домовленості з Міністром енергетики та вугільної промисловості Володимиром Демчишиним днями на рахунки ДП «Волиньвугілля» надійдуть 5 мільйонів гривень. Та вже ближче до закінчення тривалої зустрічі стало відомо, що кошти вже поступили на відповідні рахунки та у найближчий час будуть спрямовані на погашення заборгованості по заробітній платі працівникам шахт. Це кошти за раніше відвантажене вугілля з Нововолинської шахти № 9.

На жаль, ці фінансові надходження не можуть вирішити усі проблеми нововолинських шахтарів, позаяк загальна сума заборгованості по всіх шахтах становить понад 32 мільйони гривень.

Директори всіх шахт коротко розповіли про основні проблемні питання розвитку кожного вугільного джерела. Як зазначили керівники першої та десятої шахти, будь-яка заборгованість по заробітній платі чи енергоносіях – відсутня. Натомість зазначена заборгованість існує на шахті «Бужанська».

Для шахти № 10 «Нововолинська» актуальним залишається її добудова та запуск в роботу.

– Шахта № 10 «Нововолинська» – це єдина шахта в Україні, яка будується. Питанням її фінансування у 2016 році повинні займатися усі, кому не байдужа доля Волині, – наголосив Володимир Гунчик. – Ми повинні спільно домогтися фінансування десятої шахти.

Найбільш проблемними залишаються шахта «Бужанська» та шахта № 9, шахтарі яких мають найбільшу заборгованість по заробітній платі. Окрім цього, «Бужанка» має проблеми із реалізацією видобутого раніше вугілля. На складах шахти знаходиться 31 тис. тонн вугілля, від реалізації якого можна отримати 15 мільйонів гривень прибутку. Ці кошти забезпечать стовідсоткову виплату заробітної плати шахтарями «Бужанки», де заборгованість складає більше 14 мільйонів. Саме така ситуація на шахті «Бужанка» викликає негатив у її працівників, які вимагають заміни керівництва ДП «Волиньвугілля».

Позиція керівника області з приводу реалізації наявного вугілля – чітка та однозначна.

– Пошуком шляхів реалізації вугілля повинні найперше займатися керівники державного підприємства «Волиньвугілля». Не потрібно чекати фінансових ресурсів із Києва, щоб виплатити заборгованість по заробітній платі, коли на складах в наявності така кількість вугілля, – наголосив Володимир Петрович.

Також за словами голови облдержадміністрації питання кадрових змін на підприємстві можливе, але тільки тоді, коли не буде результатів конкретної роботи до кінця лютого.

– Започаткуйте нову потижневу систему роботи на ДП «Волиньвугілля», – звернувся голова облдержадміністрації до керівників державного підприємства. – Сформуйте план дій на місяць, щотижня звітуйте працівникам, що зроблено за тиждень, чи є якісь зрушення з приводу відвантаження вугілля та отримання коштів на виплату заробітної плати. Якщо ж місячний план не буде реалізований, тоді будемо говорити про зміну керівного складу ДП «Волиньвугілля».

Відтак, завершуючи зустріч, голова облдержадміністрації окреслив основні завдання, які стоять перед керівництвом ДП «Волиньвугілля» та шахтарями.

– Питання, яке потребує негайного вирішення – відвантаження та реалізація наявного на складах вугілля, погашення заборгованості з заробітної плати вугільникам. Наступне завдання – сформувати перспективні плани розвитку волинського вугільного басейну, вирішити усі питання з інвесторами та усе це лобіювати на рівні Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, – зазначив Володимир Гунчик. – І обов’язково – систематичний звіт перед шахтарями.