У Луцьку спостерігався високий попит на житлову нерухомість в грудні 2015 року. Як розповіла журналістам Domik.ua маркетолог Катерина Суконник, покупці поспішали укласти угоди в 2015 році, тому в грудні було продано багато об'єктів.

«На початку 2016 року спостерігався спад купівельної активності. Ринок нерухомості почав активізуватися після 20 січня - з'явилися нові об'єкти, і клієнти почали шукати житло», - розповіла ріелтор.

Найбільшим попитом в Луцьку користуються двокімнатні квартири за низькою ціною, без ремонту. «Покупці готові самі проводити ремонтні роботи. Головним критерієм вибору є невисока ціна», - розповіла ріелтор. Серед вимог покупців до житла хороший район розташування, наявність зручної транспортної розв'язки, розміщення квартири в цегляному будинку на середніх поверхах.

Нерухомість на первинному ринку

Також користуються попитом квартири в новобудовах Луцька. За словами ріелтора, покупці інвестують на початкових етапах будівництва тільки в проекти тих забудовників, які вже зводили будинки в місті. «Ціни на квартири в новобудовах на початкових етапах будівництва нижче, ніж в завершеному будівництві, тому деякі покупці готові ризикувати і вкладати кошти в проект. Однак, довіряють лише перевіреним компаніям. Якщо будинок зводить новий забудовник, то, в основному, покупці чекають завершення будівельних робіт і введення об'єкта в експлуатацію», - розповіла Катерина Суконник.

У Луцьку є кілька довгобудів, проте забудовники відновили будівельні роботи і обіцяють ввести будівлі в експлуатацію.

Житло економ-класу

Купити однокімнатну квартиру в Луцьку можна мінімум за $ 16000 на околиці міста, житло в центрі на $ 2000 дорожче. А ось в прицентральних районах вартість однокімнатних квартир економ-класу стартує від $ 23000. «Житло в прицентральних районах, наприклад, в 55-му мікрорайоні, користується великим попитом, ніж в центрі. У центральній частині переважають «хрущовки», а ось в прицентральних районах житло кращого планування, також там добре розвинена інфраструктура», - розповіла ріелтор.

 

Житло бізнес-класу

Квартири сегмента «бізнес» пропонують в центрі і прицентральних районах. За однокімнатне житло в центрі міста просять від $ 37000, в прицентральних районах - від $ 45000. Мінімальні ціни на двокімнатні квартири варіюються від $ 50000 до $ 58000 в залежності від району розташування.

 

Тенденції ринку

Ціни на квартири в Луцьку, за словами ріелтора, в лютому 2016 року зафіксовано на рівні 2015 року. І, не дивлячись на валютні коливання, власники не поспішають знижувати вартість житла. Однак, вони готові до торгу. «Сума знижки може варіюватися від $ 100 до $ 2000 в залежності від терміновості продажу об'єкта і того, наскільки завищена була ціна. Власники, які виставили житло на продаж в 2016 році, поки тримають ціни, а ось ті, хто продає квартири з 2015 року, готові до діалогу», - розповіла Катерина Суконник.

Ріелтор відзначає, що в короткостроковій перспективі житлова нерухомість може незначно подешевшати в разі зростання курсу долара.