Кримінальний кодекс «ДНР», розроблений на основі КК УРСР 1961 року, передбачає розстріл військовополонених, узятих у бою. Тому після винесення судом такого вироку полонених бійців ЗСУ вже не зможуть обміняти.

Про це заявила уповноважена з прав людини «ДНР» Дарина Морозова, - повідомляє «Преса України».

Бійця полку Національної гвардії «Азов» Євгена Чуднецова, який потрапив у полон у лютому 2015 року в Широкиному, «суд ДНР» засудив до 30 років колонії суворого режиму і двох років обмеження волі. Прокурор же вимагав його розстрілу.

Суд над Чуднецовим був дуже швидкоплинним, у нього не було адвоката, а на судовий процес не допустили навіть його родичів.

Напередодні боєць дав інтерв'ю-покаяння, проте його друзі вважають, що це сталося після тортур.

«Омбудсмен ДНР» Дарина Морозова прокоментувала вирок суду, зазначивши, що подальші розстрільні вироки для українських військовополонених не виключені.

«Кримінальний кодекс «ДНР» був розроблений на основі Кримінального кодексу УРСР 1961 року. Там є вища міра покарання – розстріл. Цивільних полонених у нас немає. У нас всі військовополонені, були взяті в бою. По ним всім є доказова база, що вони дійсно вбивали, з їх вини гинули мирні жителі», – сказала Морозова.

Вона також додала, що ті, кому винесе вирок «суд», не підлягають обміну в рамках Мінських угод.