Постійна комісія з питань бюджету, фінансів та цінової політики Волинської обласної ради розглянула питання щодо виділення коштів на профілактику та лікування грипу.

Начальник управління охорони здоров'я Волинської обласної державної адміністрації Ігор Ващенюк розповів, що задля запобігання другій хвилі захворювань грипом у бюджет потрібно закласти видатки у сумі 5 мільйонів гривень.

За словами Ігоря Ващенюка лікування ускладнених форм пневмонії відбувається за допомогою антибіотиків 4 покоління, які дуже дорогі. Лікування неускладненої форми пневмонії вартує близько 5 000 грн., а ускладненої  - до 15 000 грн.

Начальник управління охорони здоров'я також розповів, що минулого тижня на Волині було зареєстровано близько 100 випадків тяжкої форми пневмонії. За тиждень до того – 150. Летальних випадків на Волині вже зареєстровано 10.

Голова Волинської облдержадміністрації Володимир Гунчик розповів, що позиція волинської влади – виділити 2 мільйони. У випадку ж необхідності, потрібну кількість препаратів можна буде докупити.

«Голова обласної державної адміністрації може оголосити загальний епідеміологічний стан в області і прийняти рішення, як у надзвичайній ситуації – задіяти резервний фонд та інше» - розповів Володимир Гунчик.

Голова ВОДА також зауважив, що розподілу субвенції по районах не буде.

«Це будуть вкрадені кошти з обласного бюджету» - зауважив він.

Ліки планують закупити у ДВТП «Волиньфармпостач» та направити у лікарні.

Зрештою, комісія з питань бюджету, фінансів та цінової політики підтримала пропозицію виділити 2 мільйони на лікування ускладнень грипу.

Необхідні ліки волиняни зможуть отримати в лікарнях безкоштовно, однак лише у випадку встановлення діагнозу - тяжка форма пневмонії.