Недавно ректора Почаївської семінарії призначили вікарієм Волинської єпархії УПЦ.

У Волинській єпархії УПЦ Київського патріархату вважають, що з призначенням вікарія Волинської єпархії УПЦ в області будуть активніше пропагувати «рускій мір». Нещодавно призначеного вікарія Волинської єпархії УПЦ (МП) єпископа Камінь-Каширського Нафанаїла (Крикоту) офіційно представили в Луцьку, - пише Волинська газета.

«Незважаючи на те, що цей ієрарх родом із с. Залюття на Волині, він сформований Російською Церквою, – вважає протоієрей Віктор Пушко, головний редактор радіостудії «Благо» Волинської єпархії Київського Патріархату. – Офіційний сайт Московського Патріархату в Україні подає: з 1984 по 1988 роки був студентом Московської духовної академії та насельником Свято-Троїцької Сергієвої лаври. З 1997 р. – ректор Почаївської духовної семінарії. У сані єпископа – з літа 2015 року. …В нового волинського вікарія Московського Патріархату в Україні один брат служить у Москві, у храмі святих мучеників Адріана та Наталії в Бабушкіно, другий в Московській області – в Сорокіно. Той, що в Москві, у біографії навіть не вказує, що родом з України, не те що з Волині.

Єпископ Нафанаїл з 1988 по 1997 роки був кліриком Одеської єпархії. Його знають ще й як багатолітнього ректора Почаївської духовної семінарії (з 1997 по 2016 роки).

Саме «під керівництвом о. Нафанаїла в духовній школі утверджувалась промосковська орієнтація тих, хто там навчається». Як зазначає протоієрей Віктор Пушко, переважна частина предметів викладалась російською, а також випускалася спільно із Почаївською лаврою газета тією ж мовою: «Окрім цього, вдалось виявити на сайті семінарії в архіві новин за 2010 рік повідомлення із гучною назвою «Семинаристы защищают православный храм». У зв’язку з нещодавнім сюжетом ТСН про «семінаристів-тітушок», у якому йшлося про організовані групи студентів, яких закидали у різні проукраїнськи налаштовані населені пункти для створення конфліктних ситуацій, напрошується запитання: а чи не під керівництвом та благословенням вищого керівництва духовної школи здійснювались подібні рейди?»

Названі обставини, переконані у Волинській єпархії УПЦ КП, матимуть вплив і на діяльність вікарія Волинської єпархії УПЦ єпископа Камінь-Каширського Нафанаїла.

До речі, про родину вікарія із с. Залюття «Волинська газета» розповідала читачам в одному з матеріалів. Саме з цього села ігуменя Стефана – настоятелька Свято-Зимненського жіночого монастиря, що біля Володимира-Волинського. Тут народився й виріс ігумен Фотій (Бегаль), начальник подвір’я Валаамського монастиря у Ленінградській області.Та найбільш унікальна в Залютті сім’я Григорія і Катерини Крикот. Їхній старший син Петро і став вікарієм.

На фото: митрополит Тернопільський і Кременецький Сергій та єпископ Камінь-Каширський Нафанаїл.

Із Вікіпедії. Віка́рій (лат. vicarius — «заступник», «намісник») — правитель адміністративного округу в Римській імперії; під'єпископ[1], заступник чи помічник архієрея у православній конфесії християнської релігії, помічник єпископа або пресвітера в католицькій конфесії християнської релігії (додатково «Вікарій Ісуса Христа» лат. Vicarius Christi вважається Папа Римський), у протестантських деномінаціях християнської релігії це помічник пастора (проповідника).

У Православній Церкві — єпископ, що не має своєї єпархії, і який допомагає в управлінні правлячому єпархіальному архієреєві. Може також іменуватися «титульним».