У Луцьку представники МОЗу та міжнародні експерти закликали батьків усвідомити важливість вакцинації від поліомієліту. Про це стало відомо сьогодні, 11 лютого, під час прес-конференції Першого заступника Міністра охорони здоров’я України Олександри Павленко.

Замміністра розповіла, що для того, аби подолати поліомієліт, усі діти віком від 2 місяців до 6 років у двох турах мали бути вакциновані від поліомієліту оральною вакциною. У третьому турі вакцинуються діти від 2 місяців до 10 років. Діти, які не отримали жодного щеплення проти поліомієліту, отримують перше щеплення інактивованою поліомієлітною вакциною та в подальшому не менше ніж через 2 тижні – щеплення живою, оральною вакциною в рамках додаткової імунізації.

За її словами, при першому раунді імунізації, було охоплено 65,5% населення, яке підпадає під вакцинацію – це діти від 2 місяців до 6 років. Другий етап охопив більший відсоток  - 75%. У третьому етапі  планують підвести цей показник до позначки «95».

«Україна - перша країна, що була вільною від цієї хвороби протягом 19 років, і допустила зниження рівня імунізації дітей до 14%, тоді як має бути не менше 95%. Саме такий показник є рекомендацією МОЗ та міжнародних організацій. 95% - це той відсоток, що завадить розповсюдженню даного вірусу. Завдання зараз - подолати цей спалах і підтвердити статус вільної від поліомієліту країни» - додала заступник міністра.

Міжнародний експерт з поліо комунікації ЮНІСЕФ Україна Несрін Халед зауважила, що на сьогодні в Україні є достатня кількість вакцини для охоплення усіх дітей в усіх регіонах країни. «Дитячий фонд ООН ЮНІСЕФ закупив 4,5 мільйона доз оральної поліовакцини для проведення третього раунду вакцинації проти поліомієліту. Цього достатньо для охоплення понад 4 мільйонів дітей» - розповіла Несрін Халед.

За твердженнями міжнародних експертів, Україна досягла чималих досягнень, проте зупиняти вакцинацію зараз не потрібно.

Експерти зазначають, що навіть якщо дитина занедужала, вона потребує імунізації. Вакцинація проти поліомієліту підлягає відтермінуванню лише за умови, якщо дитина має високу температуру тіла, оскільки висока температура може знизити ефективність вакцини.