Вчора, 11-го лютого, близько 18-ої години журналістам інтернет-видання БУГ повідомили, що на митному пункті Устилуг затримали двох демобілізованих учасників АТО та незаконно утримують із 10-ої ранку.

Прибувши на місце, стало відомо, що Сергія Сиротинця та Ігоря Бондарєва затримали ще зранку при спробі перетнути кордон. До появи преси, адвоката до хлопців не допускали та навіть не пояснили причини затримання.

Згодом адвокат військових Микола Омелянюка повідомив, що проти хлопців було відкрите кримінальне провадження та наразі є постанова київського суду про їхній арешт. Хлопців звинувачують у самовільному залишенні військової частини під час проходження служби. Дане правопорушення, за припущеннями адвоката, мало місце ще понад рік тому.

Зі слів родичів затриманих, жоден із хлопців не те що, не отримував повістки до суду, а навіть не знав, що проти них порушене провадження. Такі дії правоохоронці для всіх став несподіваним.

Також, за словами адвоката, демобілізованих хлопців протягом трьох годин утримували в кайданках. Протокол про затримання почали складати після 18-ої години, що є грубим порушенням чинного законодавства. Матері затриманих звернулися до працівників поліції та написали заяви відносно незаконного утримання демобілізованих на митному пункті.

Також дивним був той факт, що на митний пункт повинні були приїхати представники військової прокуратури аж з міста Івано-Франківськ. Там же, за попередніми даними демобілізованих будуть судити.

Окрім рідних та друзів бійців на митницю приїздив і військовий комісар із Володимира-Волинського Руслан Яцій, котрий зазначив, що зі сторони військкомату претензій до хлопців немає.

Разом з тим, до митного пункту приїжджав конвой Військової служби правопорядку. Проте активісти, товариші по службі та рідні затриманих не пропустили конвой, а згодом і взагалі заблокували автівку ВСП. Однак, після спілкування з митниками та перевірки документів працівники військової служби правопорядку заявили, що не мають право забирати хлопців під конвой, адже вони є звільненими в запас.

Крім того, як повідомив кореспондент видання, на місце інциденті приїздив начальник Володимир-Волинського відділку поліції Михайло Бобик та працівники патрульної поліції. Між тим, серед присутніх помітили й чоловіків у комуфляжі із шевронами «Айдар».

Близько 23-ої години до адвоката Миколи Омелянюка зателефонували невідомі та погрожували.

Після 23-ої години ситуація на пропускному пункті стала більш напруженою. Близько 30-ти людей блокували роботу митників. Варто зауважити, що працівники митниці контролювали периметр з автоматами та навіть попереджали людей, що у випадку порушення правопорядку будуть змушені відкрити вогонь − перший постріл в повітря, а наступний − по ногах.

Близько 2-ої ночі ситуація загострилася настільки, що рідні та друзі готові були вдертися на режимний об’єкт та самостійно звільнити затриманих, однак саме в цей момент хлопців відпустили.

Наразі Сергій Сиротинець та Ігор Бондарєв перебувають вдома, про вже в понеділок повинні з’явитися до міського суду в Івано-Франківську.