Днями у ДП «Городоцьке ЛГ» працювала науково-практична експедиція, яка досліджувала всихання сосни звичайної.

Під час її проведення виявили, що дерева масово всихають через короїда вершинного, лубоїда соснового, синю соснову златку, короїда шестизубого (стенографа), рагія ребристого, кореневу губку й інших.

Зініціювали експедицію ВОУЛМГ, старший науковий співробітник ДП «Поліський філіал УкрНДІЛГА» Василь Бородавка на прохання дирекції ДП «Городоцьке ЛГ», - повідомляє прес-служба волинських лісівників.

Було досліджено лісові насадження сосни звичайної в 11 і 44 виділах 37 кварталу Борового та 27 виділі 46 кварталу Городоцького лісництв. Члени експедиції виявили всихаючі насадження, означили їх межі, віковий і кількісний склад, буферні зони, а також визначили ймовірну причину всихання. Йдеться про цілий комплекс стовбурних шкідників і хвороб, зокрема короїда вершинного, лубоїда соснового, синю соснову златку, короїда шестизубого (стенографа), рагія ребристого, кореневу губку й інших. На думку Василя Бородавки це призвело до поширення судинного мікозу. При заселенні сосен короїдом вершинним синява поширюється згори донизу. Пробні зрізи підтвердили це. Декотрих із цих шкідників, за визначенням автора підручника «Комахи України» Василя Козака, раніше у поліських лісах навіть для наукових досліджень не просто було знайти. Тепер їх присутність масова.

Василь Бородавка дав рекомендації, як діяти у кожному конкретному випадку. Щоб врятувати бодай частину деревини хворих деревостанів потрібно за найкоротший термін провести санітарні рубки, деревину вивезти для переробки, а хвою і рештки кори спалити. Інакше є загроза зараження інших лісів, зокрема і так званих недоторканих «дерев майбутнього», які знаходяться у безпосередній близькості з хворими. Головний лісничий ДП «Городоцьке ЛГ» Богдан Ковальчук вважає, що експедиція дозволить лісопідприємству зарадити розповсюдженню цих шкідників, а відтак і попередити всихання здорових деревостанів, використати частину деревини хворих сосен для господарських цілей.