Дачники, які мають будиночки у Ковелі, нарікають на безкарність злодіїв, які вже з осені «виносять» все з господарств. Про це йдеться в заяві членів садівничих масивів, опублікованій Вістями Ковельщини.

Заяву подаємо повністю та без змін:

«З осені і по сьогоднішній день не стихають розмови про погроми дач то в одному, то в іншому мікрорайоні. Якщо інформацію про крадіжки проаналізувати, то прослідковується певна методичність, з якою їх грабують.

У кожному випадку після першого пограбування і виклику поліції на наступну ніч повторно побували непрохані гості. Докрали усе, що лишилось у дачах: часник, цибулю, яблука, газові балони і т. п.

Поліцейські складали акти, але при цьому просили дописати: «претензій не маю». Напевне, на цьому і завершувались їх дії. Потім почалися погроми й на інших дачних масивах. Один був схожим на інший: вибиті шибки, зламані замки, викрадені речі. І щоразу чути від людей, що поліція не знаходить злодіїв.

Часто мотивується недоцільність розшуку сумою крадіжок. Чи не пора визначати суму вкраденого з позицій дачного колективу, а не з позицій окремої обкраденої дачі? Часом поліцейські мотивують невиїзд на дачний масив відсутністю пального. Прикро, адже садівничий масив, напевне, платить поліції за охорону дач. То куди ділись наші внески, які за останні роки зросли в «рази»?

Ми вважаємо, що не тільки поліції потрібно зайнятись охороною дач та розшуком дачних злодіїв, але певні заходи має проводити і товариство.

Думаємо, що погроми, які набули масового характеру, множаться через те, що немає виявлення чи покарання злодіїв. Не обов'язково їх садити до в'язниці. Є преса, де можна їх назвати, присоромити. Це матиме резонанс і моральний вплив, застерігатиме від бажання займатися крадіжками тих, хто має схильність до цього, але її ще не проявив.

Так, як є сьогодні, – продовжуватися не повинно. Злодіїв – на моральну «плаху»!

Члени садівничих

масивів –

Т. Олещук,

Л. Кохан,

С. Славікова,

А. Приступа,

Я. Лавренко,

Г. Герасимюк та ін».