Цьогорічний звіт міського голови Луцька Миколи Романюка перед територіальною громадою не став винятком, і як годиться мера прийшли послухати здебільшого його підлеглі чиновники, працівники бюджетної сфери та окремі активісти. Тож міський голова спочатку розповів про те, що йому вдалося зробити у 2015-у, що він планує реалізувати у новому році та відповів на питання окремих представників громади. До слова, цьогоріч звіт міського голови вирішили не друкувати на брошурках, так як у попередні роки.

Так, Микола Романюк повихвалявся реалізацією бюджету міста, освітніми та медичними програмами, прибутковістю комунальних підприємств, та підтримкою демобілізованих військовослужбовців та сімей Героїв, загиблих в АТО.

На диво, навіть видачу субсидій мер приписує у свої заслуги. Тим не менше, він не лише розповідав про те, що було реалізоване у минулому році, а й озвучив плани, що б він ще хотів зробити у місті. Так наприклад Микола Романюк заявив, що для нього пріоритетним напрямком роботи є розвиток транспортної сфери Луцька. І це в той час, як саме за його керування містом КП «Луцьке підприємство електротранспорту» поринуло у величезну боргову яму, з якої навряд чи вже вдасться його витягти.

Натомість самих людей цікавили не стільки сухі цифри і слова «ми ініціювали», «нам вдалося», «я переконаний», «я планую», і т.д…, а більш конкретні питання та проблеми. Зокрема, ремонт окремих доріг та встановлення критих зупинок, відкриття груп у дитячих садках і харчування дітей, пільгові перевезення, ремонт прибудинкових територій, руйнація історичних пам’яток і архітектурних елементів а також ріст тарифів на комунальні послуги.

Щодо останнього, то послухати звіт міського голови Луцька Миколи Романюка прийшли працівники ДКП «Луцьктепло». Проблеми державного комунального підприємства виявилось є чи не найбільш актуальними як для самих працівників, так і для решти лучан, оскільки більшість людей турбує питання, чи буде таки в їхніх домівках теплі батареї і гаряча вода. Інформація, щодо збільшення боргів ДКП «Луцьктепло» і зупинки котелень спричинила в місті небувалий ажіотаж.

Тим не менше, Луцький міський голова Микола Романюк, під час свого звіту 19 січня, пообіцяв, що в місті буде тепло і гаряча вода, а працівники ДКП «Луцьктепло» отримають заробітну плату за січень.

Мер розповів, що 17 лютого, за дорученням голови Волинської ОДА, він провів переговори в Києві з представниками Національної комісії з регулювання тарифів НАК «Нафтогаз України» та в Міністерстві житлово-комунального господарства України. Завдяки перемовинам вдалось скасувати відрахування «Нафтогазом України» 100% грошей зароблених «Луцьктепло».

Микола Романюк розповів, що коштів вистачатиме на заробітну плату працівникам ДКП за січень. Також буде сплачена частина боргу «Волиньгазу» за транспортування газу. А з ПАТ «Волиньобленерго» розрахуються коштами міського бюджету в розмірі 1,5 мільйона, які мали йти на модернізацію системи теплопостачання.

Тим не менше, Микола Романюк ні словом не зауважив, чи є в цьому вина керівництва ДКП «Луцьктепло», чи міських управителів. Більше того, він акцентував увагу на тому, що підприємство має близько 60 мільйонів боргу через те, що саме лучани не розрахувались за тепло. Луцький міський голова переконаний, що цей борг утворився не через самих бідних містян, адже близько 37 000 сімей розраховуються за тепло через державні субсидії.

Попри усе, працівники ДКП «Луцьктепло» поставили перед мером свої вимоги:

Відмінити незаконно введений сезонний режим роботи для операторів котелень і теплових пунктів.

Скоротити непотрібні посади. Звільнити наглядачів від групи «Континіум»

Переглянути договір з котельнею на вул. Карбишева, 2

Притягнення до відповідальності посадових осіб, які необґрунтовано списували паливно-мастильні матеріали.


Натомість Микола Романюк розповів, що договір ДКП «Луцьктепло» з «Західною теплоенергетичною компанією», яка приватизувала котельню на вул. Карбишева, 2, продовжено до кінця опалювального сезону. Втім, мер стверджує, що по його закінченню ДКП «Луцьктепло» змінить свої домовленості з власниками котельні, і візьме її в оренду.

«Всі ваші 4 позиції які ви виставили я підтримую. І те, що стосується тих людей, яких ви називали - я буду говорити з керівництвом, щоб вони були звільнені з посад», - запевнив Микола Романюк.

Попри чергові обіцянки мера, які він роздає на кожному своєму звіті,  громадськість радо аплодувала градоначальнику. Тим не менше, щоразу за словам  Миколи Романюка напрацювань все більше та більше, однак і кількість питань і претензій дедалі зростає.