Нещодавно Фонд держмайна оголосив про початок проведення аукціонів з продажу пакетів акцій восьми енергокомпаній, - повідомляє НВ Бізнес.

Зокрема, мова йде про міноритарні пакети Одесаобленерго, Донецькобленерго, Донбасенерго, Сумиобленерго, Дніпроенерго, Західенерго, Київенерго.

Перші аукціони з продажу енергетичних компаній відбудуться вже 15 серпня.

Тобто можна констатувати, що в Україні дано старт великій приватизації в енергетичній сфері. Наскільки правильно зараз для країни продавати саме ці активи, НВ Бізнес запитав провідних фахівців.

Олексій Кучеренко, экс-голова Міністерства житлово-комунального господарства 

Це, як на мене, вимушений крок. Бо якщо пригадати, що пан Гройсман тиждень тому розповів про фінансові величезні проблеми і дірки в бюджеті, то зрозуміло, що, в першу чергу - це фіскальний продаж, для того, щоб хоч якось наповнити бюджет. Тому буде ставати питання в першу чергу ціни. Але ті, хто знають деталі того, що відбувається зараз в регулюванні цих енергокомпаній, вони розуміють, що за все це так чи інакше заплатить споживач.

Бо як тільки буде введено стимулююче RAB-регулювання тарифів, активи будуть оцінені за певною методикою значно вище їх реальної ринкової ціни. Наприклад, вартість Дніпрообленерго сьогодні згідно з RAB-методологією становить 12 млрд грн. А Фонд держмайна виставляє його всього за 2 млрд грн, тобто в шість разів менше. Так ось ця RAB-методологія покладе цю ринкову оцінку в тариф з рентабельністю 12%. Це призведе до дуже суттєвого збільшення тарифів. І ми сплатимо як споживачі за всю модернізацію, за всі нововведення і все таке інше. Тобто не з власної кишені, а це сидітиме в тарифі.

Іван Компан, професор Київської школи економіки (KSE)

Я думаю, стратегічно приватизація – це добре. Бо державні підприємства не можна назвати ефективними. Я також вважаю, що приватизація – це не панацея від усіх проблем, які існують в українській економіці. І коли ми кажемо про цю хвилю приватизації, яка зараз починається, то важливо буде, хто буде покупцями цих активів, і за яку ціну ми зможемо їх продати. 

Я думаю, що цікавість до українських активів у світі могла би бути. У світі є більше трильйона доларів неінвестованих грошей, які чекають свого часу. Але проблема трошки ширша, і це проблема не української енергетики, а проблема всієї країни. Бо інвестувати зараз іноземному капіталу, який звик працювати прозоро, відкрито, чесно, в країну з такою кількістю ризиків не дуже привабливо. Ризик надзвичайно високий. Ми маємо змінити інфраструктуру. І та ж судова реформа – це теж важливий крок, для того щоб зробити країну привабливою для іноземного інвестора.