Польща підписала з Україною угоду про соціальне страхування. Такий же документ польська сторона підписала ще з кількома країнами за межами ЄС, серед них Молдова, Македонія, Канада, Австралія, Південна Корея і США.

Про це повідомляє «Високий замок».

Завдяки цій угоді українці, які працюють в Польщі легально і застраховані у Фонді соцстрахування Польщі, зможуть претендувати на пенсійні виплати на тих же умовах, що і поляки. Йдеться про 270 тис. Українців.

Як повідомив Радослав Мілчарскій, досягнення пенсійного віку і наявність внесків на рахунок в ZUS (Управління соціального страхування) є умовою отримання права на польську пенсію.

Час легальної роботи буде підсумовуватися в обох країнах, де працював громадянин України. Розмір пенсії буде визначатися відповідно до страхового стажу (періоду, коли працівник сплачував страхові внески).

З 1 жовтня пенсійний вік в Польщі знизять до 65 років для чоловіків і 60 - для жінок, а мінімальний пенсійний стаж становить для чоловіків - 25 років, для жінок - 20.

В Україні з 1 жовтня планують поступово піднімати стаж. До 2028 року на пенсію зможуть розраховувати лише ті українці, які будуть мати стаж не менше 35 років. В Україні існують такі ж вимоги до стажу, як і в Польщі.

Як відомо, у формулі розрахунку пенсії враховується середня зарплата за три минулі роки. Актуальна цифра - 3 764 грн. Але тим, хто виходив на заслужений відпочинок раніше, рахували за іншими показниками зарплат. Наприклад, в 2007-му середній розмір зарплати був всього 1 197,9 грн. За цим показником останній раз перераховували виплати.

Як повідомлялося раніше, в Пенсійному фонді роз'яснили, які пенсії оподатковуються і військовим збором. А також розповіли про виплати працюючим пенсіонерам.

Раніше стало відомо, пенсії, які були призначені відповідно до «спеціальними» законами, зокрема до Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність», будуть перераховані з 1 жовтня 2017 року.