Кавуни стали не по кишені багатьом покупцям через стрімке зростання цін. Продавці кажуть, що продажі цієї ягоди суттєво впали, цьогорічний сезон можна вважати достроково закритим через погоду.

Про це повідомляє «ТСН».

«Задорого, молоко приймають за 2,5 грн, а кавун по 7,5 грн. Картопля дешевша, ніж кавуни», — кажуть покупці.

Реалізатори ж нарікають, що замість 300-400 кг на день продають лише пару десятків кілограмів — продажі впали дуже відчутно.

Цього року увага до кавунів зросла до національного рівня — за баржею з баштанними спостерігала вся країна. Але тих 250 тонн кавунів по 2 грн Києву вистачило лише на кілька днів — і якщо ціна до баржі у столичних супермаркетах була 4 грн/кг, то після зросла до 6 грн/кг.

Так, до Києва планували відправити щонайменше чотири баржі, але навіть на другу не назбирали урожаю, бо на полях до 80% бракованих ягід. Через аномальну серпневу спеку температура на ґрунті сягала 60 градусів, і в підсумку кавуни просто спеклися, а ті, що вижили, замість 10 кг у вазі набирали лише 2-3 кг.

«Вплив температури вніс корективи, і поки що просто немає можливості назбирати таку кількість кавуна, щоб відправити наступну баржу і зменшити ціну. Відпускна ціна з поля 6 грн, а ще транспортування — ось і отримується ціна», — пояснив директор товариства-відправника баржі Олександр Мусієнко.

Урожай, який, попри все, дозрів, не встигали збирати з полів.

«Треба збирати лише вночі, коли він охолов, а не в спеку — інакше в машині нижній рівень пропадає», — пояснив бригадир поля Віталій Мозоль.

Водночас багато фермерів на півдні скоротили баштани і перейшли на більш прибуткові культури — соняшник або помідори. Та й половина вартості кавуна — це вартість його доставки.

«Якщо раніше аграрії перевозили близько 60 т, то сьогодні стоїть чіткий контроль 40 т. Це додаткові витрати», — пояснив експерт з аграрних питань Денис Марчук.

Як наслідок, частина яток, з яких продавали кавуни у Києві, вже закрилася. Покупцям не варто розраховувати на пізні кавуни, бо синоптики обіцяють цього року ранні холоди. Імпорт також не врятує — ягода стане ще дорожчою. Тож сезон дешевих кавунів цього року точно завершився.