Депутати розглянули звернення ГО "Асоціація землевпорядників Волині", в якому йдеться про факти порушень законодавства в сфері земельних відносин та розписані механізми масового виділення земель за межами населених пунктів області громадянам з інших областей Головним управлінням держгеокадастру у Волинській області.

Голова громадської організації Валентин Колодинський розповів, що Асоціація землевпорядників Волині була створена нещодавно. Спеціалісти об'єдналися, аби відстояти своє право на діяльність на теренах Волині, оскільки більшість землевполрядників області не знаходять спільної мови з головним управлінням держгеокадастру і втрачають сертифікати на розробку проектів землеустрою в нашій області. В той же час, такі документи виготовляють підприємства, зареєстровані на Львівщині.  " На Волині було анульовано 26 %  сертифікатів від загального показника по Україні. А протягом жовтня 2016 – серпня 2017 року було направлено листи до кваліфікаційної комісії Держгеокадастру та анульовано 19 сертифікатів інженера-землевпорядника. А це значить, що з ринку землевпорядних послуг виведено 10 юридичних осіб та 9 фізичних осіб – підприємців, що призвело до втрати 40-50 робочих місць та зменшення надходжень податків до бюджетів різних рівнів.  При тому на протязі останніх років Головне управління не провело жодного засідання технічної ради чи колегії спільно з сертифікованими інженерами з питань якості виконаних робіт, навіть при нововведеннях про погодження землевпорядної документації. Керівництвом ГУ Держгеокадастру відкрито лобіюються інтереси товариства "ЗАХІДЗЕМЛЕПРОЕКТ", що активно почало працювати на території Волинської області одним із засновників якого був Анатолій Поляков, який на даний час є першим заступником начальника головного управління Держгеокадастру у Волинській області", -- розповів Валентин Колодинський.

Представники Асоціації також розповіли про  відомі їм схеми масових виділень земельних ділянок іногороднім громадянам за межами населених пунктів без погодженн з громадами. Йдеться про землі поблизу Луцьк, на берегах Шацьких озер та інших водойм,  а також  землі, в яких є корисні копалини. Про все це можна прочитати у зверненні ГО "Асоціація землевпорядників Волині".

Представники Асоціації просять можливості озвучити цю інформацію на сесії обласної ради. Крім того, вони пропонують підготувати проект звернення обласної ради до Гепрокуратури України, Національного антикорупційного бюро та Антимонопольного комітету України про проведення ситемної перевірки діяльності  головного управління держгеокадастру у Волинській області. Тимчасова комісія з питань земельних відносин підтримали ці позиції.