Після повідомлень про отруєння грибами в різних регіонах країни журналісти вирішили отримати цінні

Досвідчені грибники розповіли, які гриби можна збирати і як захиститися від отруєння
підказки від досвідчених грибників про те, як слід обирати свої трофеї в лісі та що з ними робити вдома. Поділитися секретами майстерності згодився затятий грибник Євген Руденко, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Майже одразу він знайшов у лісі їстівний мухомор. "Усі знають червоний мухомор, а цей такий блідо-коричневий і рожевуватий, і в нього особливість, що м'якоть на зрізі починає рожевіти. Це їстівний гриб, беремо", - каже знавець. Однак одразу застерігає, що з таким грибом слід бути обережними, аби не переплутати з отруйним побратимом. "Новачкам ліпше не зв'язуватися", - радить він.

Наступною в лісі Євген знаходить парасольку, в якої також є отруйний двійник. "Їстівний гриб. Особливість – вільно рухається кільце на ніжці", - пояснює фахівець. Далі йому на очі потрапляє найотрутніший представник лісу – бліда поганка. Вижити після неї шансів майже немає, а головна небезпека полягає в тому, що коли гриби молоді, їх помилково сприймають за печериці. Зрізати такі гриби ножем зась, адже можна не помітити оболонку, яка є характерною рисою отруйних грибів. "Особливість таких грибів, особливо отруйних – вони вилазять, ніби з яйця такого, і при прориві утворюється так звана вольва", - показує хлопець.

У Євгена є список "благородні" грибів – до них він відносить білі, польські та красноголовці. Їх, каже, можна навіть не чистити та варити, але грибник усе ж не радить так ризикувати, особливо після аварії на Чорнобильській АЕС. Гриби, за його словами, краще кинути в окріп на 15 хвилин, а вже потім смажити. І умова, яка взагалі не обговорюється – їх треба мити. "Гриби ростуть у землі, а в землі живе бактерія, котра називається кластриідія. Котра в умовах без кисню може розмножуватися і давати так званий ботулізм", - попереджає грибник.

Симптомами отруєння є слабкість, блювота, нудота, діарея, біль у животі, запаморочення, сухість у роті, галюцинації та судоми. Поради експертів у цьому випадку однакові: не гаяти часу, викликати медиків швидкої допомоги, до їх приїзду вживати екстрених заходів – викликати блювоту, промити шлунок слабким розчином марганцівки або підсоленою водою, випити 3-10 таблеток активованого вугілля і чекати на лікарів.

Аби уникнути таких пригод, Євген радить новачкам ходити до лісу разом із досвідченими грибниками та збирати тільки ті гриби, які не викликають сумнівів. Загалом ліпше віддавати перевагу губчастим видам – серед них немає смертельно отруйних. Ще важливо – не "полювати" на узбіччях доріг, де гриби всмоктують у себе шкідливий пил і гази від автомобілів.