Захисник очільника «Варти порядку» Олександра Тиводарависловив сумнів в об’єктивності та неупередженості слідчого судді Горохівського міськрайонного суду Сергія Шмідта. Зрештою, суддя перед розглядом скарги захисника на бездіяльність слідчого заявив про самовідвід, - повідомляє ІА Волинські новини.

Про це стало відомо під час судового засідання в Горохівському районному суді сьогодні, 21 вересня. Підтримати Олександра Тиводара приїхали десятки побратимів та знайомих зі Спілки воїнів-афганців Волині.

На адресу суду надійшло клопотання від начальника слідчого відділу УСБУ у Волинській області Олександра Хитрика про арешт майна. Проте захисник Тиводара Вадим Матвіїв заявив про відвід слідчому судді Шмідту. Зі слів адвоката, виникають сумніви в неупередженості судді, адже мало місце порушення процесуального закону.

Відповідно до чинного законодавства, розгляд клопотання про накладення арешту мало відбутись протягом 72 годин з моменту надходження до суду. В Горохівський районний суд воно потрапило 6 вересня, відтак розглянути її мали до 9 вересня. А в результаті розгляд призначили на 21 вересня.

«Відповідно до закону, в цьому випадку майно мали б повернути негайно. Адже ухвала судді має бути винесена протягом 72 годин з моменту надходження клопотання від слідчого, а цього вчасно не зробили. Це порушення права мого підзахисного на своєчасний розгляд справи об’єктивним судом», - зазначив Вадим Матвіїв.

Також захисник Матвіїв подав скарги на бездіяльність слідчого Хитрика через ненадання документів провадження для ознайомлення та неповернення вилученого під час обшуку майна. Скарги в суд надійшли раніше, ніж клопотання про арешт від слідчого. Але суддя спочатку призначив до розгляду клопотання про арешт, а вже тоді – скарги захисника.


«Це говорить і про упередженне ставлення до мого підзахисного і про ймовірний вплив на суддю зі сторони представників СБУ та прокуратури, які, напевне, змушують першими розглянути клопотання. Сторона обвинувачення розраховує на те, що суддя спочатку накладе арешт на майно, а тоді у скаргах захисту може бути відмовлено автоматично», - зазначає адвокат.

Проте суддя Шмідт вирішив заявити про самовідвід через висловлені щодо нього підозри в неупередженості.

«Попередньо захисник сказав, що в нього є обґрунтовані підстави вважати, що я проявляю упередженість у розгляді справи, тому я заявляю про самовідвід у розгляді скарги захисника», - повідомив суддя.

Зі слів судді, затягування розгляду скарг та клопотань трапилося через недостатню кількість слідчих суддів, які могли б розглянути цю справу. Зі слів адвоката, це дійсно так, проте через неспроможність судової та владної системи забезпечити процес відповідно до норм кримінально-процесуального кодексу не повинен страждати громадянин.

«Об’єктивно, не вистачає слідчих суддів. Але людина не має від цього страждати. Не можете організувати процес нормально – поверніть майно, як це передбачено законом», - зазначає адвокат.

Отож, опісля клопотання про відвід має розглянути голова Горохівського районного суду, тоді буде відомо, хто продовжить розгляд справи.