Вже у жовтні українці отримають довгоочікуване підвищення пенсій.

Про це повідомив прем'єр-міністр України Володимир Гройсман, пише "Сегодня".

Гройсман зазначив, що зараз в оперативному режимі проводиться розяснювальна робота з метою ефективного налагодження процесу.

Глава Пенсійного фонду Олексій Зарудний зі свого боку зазначив, що запланований перерахунок пенсій - масштабний за всю історію незалежності.

"У Пенсійному фонді є ресурс для здійснення перерахунку. Це 26 млрд грн, - сказав Зарудний. - Ті пенсіонери, які встигнуть отримати пенсії в" старому "розмірі, отримають доплати до 25 жовтня. Всім органам пенсійного фонду поставлена задача забезпечити доступне інформування пенсіонерів про нові розміри пенсій. Питання перерахунку на постійному контролі ".

Прем'єр-міністр також нагадав, що в Україні вводиться щорічна автоматична індексація пенсій. "І з жовтня мінімальна пенсія становить тисяча чотиреста п'ятьдесят два грн", - зазначив прем'єр-міністр.

Варто зазначити, що на думку експерта Михайла Головка, у новій реформі поставили вимогу: якщо немає страхового (не трудового!) стажу 25 років станом на 1 січня 2018 року, то людина не може у 60 років вийти на повноцінну пенсію, а отримуватиме лише так звану соціальну допомогу у віці 65 років.

 І якщо людина змушена буде працювати до 65 років, то це означає фактичні проблеми із робочими місцями для молоді. Відповідно, молоді люди будуть змушені виїжджати з країни. Окрім того, маємо проблеми з низькою тривалістю життя в Україні. Так, за підрахунками науковців, українські чоловіки в середньому живуть 63 роки, жінки – 72 роки. У цьому ми не можемо прирівнюватись до Європи, населення якої живе на 10 років довше, ніж в Україні. Демографічні дані означають, що мало хто з українців зможе дожити до пенсії. І це насправді велика проблема. А тому це штучне, завуальоване підняття пенсійного віку – неприпустиме. Більше того, у законі уряд переглянув коефіцієнт нарахування пенсій від розміру заробітної плати. Наприклад, станом на сьогодні коефіцієнт становив 1,35, тобто 70 % від заробітної плати. У цьому проекті пенсійної реформи, уряд поставив коефіцієнт 1, а це 50% від зарплати. Тобто в українців паралельно з підвищенням хочуть вкрасти 20% від заробленої пенсії.

У той же час, експерт Михайло Головко повідомив, що особливо буде важко тим людям, які мають маленький стаж, або ж не зможуть підтвердити свій стаж. Адже 35 років страхового стажу – це дуже великий період. Якщо ми візьмемо людину, яка народилась у 1957 році, то вона гарантовано має 15 років радянського стажу, адже тоді всі працювали офіційно. Але далі – були 90-ті, коли люди були не проти офіційної зарплати, але не мали змоги її отримати. Тобто, очевидно, що ця людина у 60 років не зможе вийти на пенсію. Через це невдовзі може виникнути соціальна напруга. Особливо вона наростатиме у людей 1965-1966 року народження. 

Тобто у найближчий час зростатиме кількість громадян, яким виповнюється 60 років. І з'явиться певна кількість людей, які через брак стажу не зможуть отримати пенсію. Далі у зоні ризику в нас приватні підприємці. Це категорія людей, яка відповідно до указу президента у нас виникла у 1998 році. Але чомусь близько 15 років держава не зобов'язувала їх платити ЄСВ. Зараз цим людям ніхто страховий стаж не нараховує, вони також не зможуть вийти на пенсію у 60 років. Те ж очікує людей, які працювали закордоном та не сплачували в Україні ЄСВ. Це теж несправедливо, оскільки держава не пояснювала таким людям «пенсійні» наслідки.