Якими темпами ліквідовують наслідки надзвичайної ситуації на Ковельському ветсанзаводі, вивчали члени комісії з питань техногенно-екологічної безпеки, - повідомляє ІА Волинські новини.

Про це йшлося під час засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій 9 жовтня у Луцьку.

Члени комісії розглянули питання про стан реалізації заходів з утилізації відходів тваринного походження на Ковельському ветсанзаводі.

Заступник голови ОДА Сергій Кошарук повідомив, що у Ковелі тривають заходи з ліквідації надзвичайної ситуації на території ветсанзаводу. Кошти виділяли з резервного фонду обласного бюджету та, відповідно до розпорядження Кабміну, з державного бюджету. Розпорядником коштів держбюджету визначили виконком ковельської міськради. Нещодавно, 2 жовтня, під час оперативної наради в облдержадміністрації начальник Головного управління Держпродспоживслужби в області Богдан Лозинський поінформував, що капітальний ремонт усіх семи резервуарів на підприємстві планують завершити до 10 жовтня.

Ковельський міський голова Олег Кіндер розповів, що у суботу, 7 жовтня, роботи на усіх об’єктах тривали.

Будівництво водопровідної мережі від насосної станції має загальну вартість 19,299 мільйона гривень. Понад 17 мільйонів фінансують з державного бюджету. Проектно-кошторисна документація вже виготовлена та пройшла експертизу. Генпідрядник, МП «Сантехмонтаж», уклав договір і з держбюджету проплатили кошти для початку робіт. Роботи планують виконати до кінця місяця.

Другий об’єкт – реконструкція двох водозаборів на вулиці Кияна загальною вартістю 2,43 мільйона гривень. З держбюджету передбачили 1,87 мільйона на цей об’єкт. Дозволи на початок робіт уже є, укладені договори і підрядник працює.

Третій об’єкт – нове будівництво мереж водопостачання на вулицях Північна, Крилова, Зелінського, Роксолани, Олійника, Ходкевича, Гребінки, Бенделіані загальною вартістю 2,331 мільйона гривень (1,7 мільйона виділили з держбюджету). Договір вже укладений та придбані матеріали. Монтаж планують зробити за два тижні.

Сергій Кошарук запитав, чи залучили до робіт активістів, тих, хто зголоситься за свої кошти провести водопровід до помешкань ковельчан. Зі слів Олега Кіндера, наразі встановили колодязі біля кожного будинку, але поки роботи призупинили, тому що мешканці самі визначатимуть, чи проводитимуть у свої помешкання водопровід.

Заступник голови ОДА відзначив, що у Міністерстві дивитимуться на виконання основного задуму робіт, який полягає у тому, щоб вже дати людям чисту воду. Міський голова Ковеля запевнив, що роботу з людьми проводять.

Капітальний ремонт резервуарів для ізоляції відходів загалом коштує 1,36 мільйона гривень (1,3 мільйона виділили з резервного фонду обласного бюджету). Роботи планують завершити протягом двох тижнів.

Капітальний ремонт об’їзної дороги та благоустрій території розміщення резервуарів коштує 1,48 мільйона гривень. Дорогу вже завтра планують зробити у щебені.

Начальник ГУ ДСНС України у Волинській області Володимир Грушовінчук зазначив, що першим потрібно вирішувати питання захоронення відходів, адже якщо все обладнати, а відходи лишити у такому стані як зараз, ситуація надалі лишатиметься напруженою і загострюватиметься. Отже, перш за все потрібно виділяти кошти на першочергові заходи – захоронення відходів в усіх ємкостях.

Олег Кіндер відповів, що ємкості потрібно обвалувати, а потім помістити туди відходи. Наразі готові лише чотири резервуари, але переміщувати відходи не можна доти, доки не буде готовим увесь об’єкт (частина залізобетонних конструкцій зараз стоять «на чесному слові» та не обваловані).

Члени комісії вирішили взяти ситуацію до відома, рекомендувати Ковельській міськраді прискорити процес освоєння коштів, виділених для ліквідації наслідків надзвичайної ситуації, ветсанзаводу – вирішити питання переміщення відходів тваринного походження у місце їх зберігання та спільно з ковельською міськрадою забезпечити укладення договорів з підрядниками на виконання санітарних заходів.