США винесли рішення про видалення програм російської компанії «Лабораторія Касперського» з комп’ютерів федерального уряду, пишуть американські газети.

Про це повідомляє «Голос Америки», з посиланням на газету New York Times.

Агенти ізраїльської розвідки зламали комп’ютерні системи «Лабораторії Касперського» і змогли в реальному часі спостерігати роботу російських агентів проти США, пише видання.

Як повідомляється, російські агенти використовували доступ до програмного забезпечення Касперського для зловмисних вторгнень у комп’ютерні системи в усьому світі.

Крім того, газета Washington Post повідомила у вівторок, що ізраїльська розвідка також виявила в мережі «Лабораторії Касперського» хакерські інструменти, джерелом яких могло бути тільки Агентство національної безпеки США.

Після проведеного розслідування АНБ виявило, що ці інструменти потрапили до російської влади, пише Washington Post.

За даними видання, в кінці вересня Національна рада з розвідки США склала секретну доповідь, яка була передана союзникам з НАТО. У ній містився висновок, що ФСБ Росії, «ймовірно, має доступ» до клієнтських баз даних «Лабораторії Касперського» і вихідного коду її продуктів.

Такий доступ міг допомагати здійснювати кібератаки проти американських урядових відомств, комерційних організацій та промислових систем управління, відзначає Washington Post.

Міністерство внутрішньої безпеки США у вересні випустило директиву про видалення програмного забезпечення «Лабораторії Касперського» з усіх комп’ютерів уряду з міркувань безпеки.

Минулого тижня газета Wall Street Journal повідомила, що російські агенти викрали секретні документи у підрядника АНБ, користуючись програмним забезпеченням «Лабораторії Касперського», встановленим на його домашньому комп’ютері.

Російська компанія заперечує будь-яку співпрацю з урядом своєї країни.

«"Лабораторія Касперського"ніколи не допомагала і не допомагатиме ніякому уряду в світі в їх зусиллях у сфері кібершпіонажу», – йдеться в заяві компанії, направленій New York Times.

Компанія попросила надати їй «будь-яку, що стосується справи, верифіковану інформацію, яка дозволила б почати розслідування при першій же можливості».