Високий рівень довіри громадян і розслідування, що вражають, - депутати Європарламенту високо оцінили діяльність Національного антикорупційного бюро України.

Як передає Цензор.НЕТ, про це йдеться в повідомленні прес-служби НАБУ.

Як зазначено, своїми враженнями й оцінками вони поділилися під час слухань "Уроки, які може дати Румунія: обмін практиками антикорупційних органів Румунії та України", що відбулися 17 жовтня в Брюсселі.

Директор НАБУ Артем Ситник, який теж взяв участь у дискусії, поінформував учасників про резонансні розслідування національного бюро і розповів про виклики, з якими доводиться стикатися детективам бюро.

Одним із таких викликів, за його словами, є брак адекватного судочинства: кожна третя справа, в якій детективи НАБУ завершили розслідування, залишається без судового розгляду. Тому створення Вищого антикорупційного суду є питанням життєздатності й ефективності антикорупційної реформи в державі.

"Саме створення незалежних антикорупційних органів в Україні дозволить продовжити ефективну імплементацію реформи в сфері боротьби з корупцією. Але викорінити корупцію без створення Спеціалізованого антикорупційного суду в Україні неможливо", - наголосив директор НАБУ.

Своєю чергою депутат Європарламенту Ребекка Хармс вказала на прогрес України в боротьбі з корупцією і високий рівень довіри громадян до Національного бюро.

Високу оцінку результатам діяльності НАБУ дав і керівник групи підтримки України в Європейській комісії Пітер Вагнер.

"За міжнародними оцінками, результати розслідувань НАБУ вражають. Але на цьому етапі ще рано очікувати вагомих здобутків", - зазначив євродепутат.
Румунську сторону представляла головний прокурор Румунського антикорупційного директорату (DNA) Лаура Кодруц Ковесі.