2015 року Волинську обласну раду очолив Ігор Палиця. З його ініціативи була створена контрольна комісія для перевірки діяльності комунальних об’єктів, які перебувають на балансі облради. А це сотні приміщень, санаторіїв та лікарень, які фінансуються з обласного та держаного бюджетів.

За період каденції Ігор Палиця багато разів побував у закладах медицини та освіти, щоб знати ситуацію зсередини і бачити проблеми, які потребують нагального вирішення.

Незважаючи на вихідний день, голова обласної ради Ігор Палиця відвідав ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Перевірка закладів комунальної власності, як каже Ігор Палиця, не інспекція, а звичайна його робота. Близько 9 мільйонів гривень не вистачає, аби завершити всі відновлювальні роботи в колишньому санаторії «Турія», який передали на баланс ліцею.

«Я дуже задоволений тим, що побачив та перспективами, які були озвучені. Видно, як діти дивляться на своїх вихователів, керівника, з яким запалом в очах. Тому наше завдання, допомагати таким керівникам», - наголосив Ігор Палиця.

Це далеко не перший заклад, де побував цього тижня голова обласної ради, інфекційну лікарню Ігор Палиця перевірив спонтанно, без попередження персоналу. Цей заклад неодноразово ремонтували, але без уваги залишилися кімнати та санвузли. Дійшло до того, що в одній з палат, поруч із хворими обвалилася стеля, а головний лікар інфекційної лікарні написав заяву на звільнення. В свою чергу, голова облради доручив колективу підготувати пропозиції щодо ремонтних робіт. 

«На жаль фінансувати з обласного бюджету  статтю харчування чи умови, які там теж катастрофічні, ми не можемо. Ця ініціатива може бути реалізована тільки за допомогою меценатів та бізнесменів. Я дав сьогодні доручення створити при лікарні фонд. Я готовий допомагати, залучати інших меценатів», - повідомив голова Волинської обласної ради.

Не стала винятком ще одна установа, яка є комунальною власністю області – психіатрична лікарня. Її центральне відділення, що в селі Липини, потребує ремонту, а пацієнти лікарні - фінансування на харчування. Один день перебування в медзакладі вартує вісім гривень для держави. За ці гроші чимало людей лікуються впроголодь, Ігор Палиця взяв на особистий контроль дотримання норм харчування пацієнтів психлікарні.

«За 8 гривень не можна прохарчувати пацієнта. Сьогодні в нас відбулася зустріч, був керівник профільної комісії, депутати. Ми запропонували прорахувати вартість нормального трьохразового харчування, ми будемо думати, де взяти ці кошти, так далі бути не може», - розповів Ігор Палиця.

Відділення цього закладу в смт. Олика теж потребує вирішення проблем, але вже іншого характеру. Заклад розміщений в замку Радзивілів, пам’ятка архітектури руйнується, коли в ній на лікуванні перебуває майже 300 пацієнтів. Мешканці Олики просять лікарню зберегти, однак, держава в рамках реформи вже скоротила тут кількість ліжкомісць.

Питання здоров’я новонароджених, турбує голову представницької влади в області не менше. З 2001 року в Луцьку тривало будівництво перенатального центру. Довгобуд чекав коштів, аж поки через особисті домовленості голови облради та прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана, кошти на добудову перенатального центру виділили, а це 45 мільйонів гривень на купівлю необхідного обладнання та завершення робіт. Під час візиту стало відомо, що перенатальний центр може відкрити свої двері для породіль вже в кінці цього року.

«Так мають виглядати всі лікарні України, і нам потрібно в рамках медичної реформи продовжити реалізацію таких проектів. Завдання номер один – якісна медицина і ми маємо все зробити для того, щоб українці були здоровими, а люди жили довше, ніж сьогодні», - наголосив під час нещодавнього візиту на Волинь прем’єр-міністр Володимир Гройсман.

Побував Ігор Палиця ще  в одному закладі медицини -  Ковельській вузловій лікарні, яку у зв’язку з реформуванням передали на баланс обласної ради, а рішенням депутатів переформатували у поліклініку, де надають послуги ковельчанам. Не виняток лікарні Камінь-Каширського та Колок.

З ініціативи голови Волинської обласної ради в обласній дитячій лікарні та онкодиспансері торік розпочалися вибори керівників. З бюлетенями розпочали свій день працівники медзакладів, щоб обрати гідних на посаду, які працюють і нині. Така новація була першою в Україні.